Leila Samarrai - Avanture Borisa K.

Uskoro stiže knjiga fantazmagorične satire “Avanture Borisa K.”

Leila Samarrai - Avanture Borisa K.Izdavačka kuća “Media Everest” bi do kraja ove nedelje trebalo da objavi knjigu beogradske autorke Leile Samarrai “Avanture Borisa K”. Reč je o apsurdnoj satiri sa fantazijskim odmacima za koju recenzent Slobodan Škerović kaže da poseduje jednostavan i efikasan metod, odnosno, brzo i precizno kadriranje i izobilje neočekivanih pančlajna na koje čitalac ne mora da previše čeka.

Kroz satirične, groteskne i komične epizode o Borisu K, knjiga reflektuje srpsku apsurdnu i iščašenu stvarnost i svakodnevnicu. “Boris K. je sveprisutni avatar. Uglavnom je taksista, ali kad nije, on je dramaturg u parlamentu, kafe kuvar, gubavac-gubitnik, poznata ili nepoznata ličnost”, ističe u pogovoru Škerović.

U izjavi za sajt Art-Anima, Leila Samarrai otkriva šta to očekuje buduće čitaoce njene knjige: “Verujem, da su ‘Avanture Borisa K.’ mnogo više od klasične ponude srpskom čitaocu. Za čitaoce horora, a možda i za istoričare, tu je Nekropola gde se mogu sresti mnogi istorijski, skoro pa praistorijski likovi. Čitaoci epske fantastike mogu da očekuju priče obojene elementima epske fantazije, a oni, skloni pop – artu, shvatiće da mnoge priče predstavljaju Borisa K. kao minimalističkog super-heroja, književnog Dilana Doga, što vodi ka opštoj pop kulturi primerenoj 21. veku.”

“Pajtonovske burleske u sprezi sa kafkijanskom atmosferom na šta prvo sugeriše ime junaka, samo su neke od referenci koje grade atmosferu u knjizi ‘Avanture Borisa K'”, ističe Samarrai. “Boris K. je tipični predstavnik savremenog tzv. ‘malog čoveka’, smrvljenog žrvnjem tranzicije (‘fenomenizacije’). Boris K. je tranzicioni, ali i socijalistički gubitnik, istovremeno i dobitnik. Ali, nije večiti pobednik poput Taličnog Toma, stoga, lako je identifikovati se s njim. Ali, on, usred svih muka kroz koje prolazi, nije zaboravio da se šali i da se igra”, kaže Leila Samarrai.

Leila Samarrai (36) do sada je objavila zbirku poezije “Mrak će razumeti” (2002), nakon što je osvojila nagradu na konkursu “Prvenac” kragujevačkog Studentskog kulturnog centra. Knjiga je doživela elektronsko izdanje u okviru “Projekta Rastko” 2012. godine. Njene kratke priče, pesme i aforizmi objavljivani su u raznim zbornicima, časopisima “Kvartal”, “Mons Aureus”, “Nosorog” i “Koraci”, kao i brojnim elektronskim časopisima i sajtovima.