Aleksandar Žiljak - Knjiga beštija

Nova zbirka priča Aleksandra Žiljka

Aleksandar Žiljak - Knjiga beštijaNa ovogodišnjoj konvenciji ljubitelja naučne fantastike “SFeraKon” održanoj proteklog vikenda u Zagrebu, predstavljena je nova zbirka priča Aleksandra Žiljka “Knjiga beštija”.

Zbirka je nedavno objavljena u izdanju Matice Hrvatske, a broji 250 strana na kojima se našlo osam obimnijih priča iz domena epske fantastike: “Tiel i Jarinka”, “Prokleta kula”, “Zakon mora”, “Nekomata”, “Eolomant”, “Rumiko”, “Emma i Kantjil” i “Mulentov otok”, kao i pogovor autora. 

Većina zastupljenih priča ispituje odnos čoveka prema životinjama i, u širem smislu, prirodi uopšte. Umesto da izmišlja svetove i epohe, Žiljak pokušava da svoje epsko-fantastične narative smesti na prilično poznata mesta i u određeno istorijsko doba.

Budući da je Aleksandar Žiljak, između ostalog, i uspešan ilustrator, ne čudi što njegovu novu zbirku krase upravo njegovi likovni radovi. Urednik izdanja je Vjekoslav Đaniš.

Aleksandar Žiljak (Zagreb, 1963) je nagrađivani ilustrator, SF pisac i urednik. Priče objavljuje u Hrvatskoj, na prostorima bivše Jugoslavije, ali i širom sveta. Do sada je objavio dve zbirke priča “Slijepe ptice” i “Božja vučica”, kao i roman “Irbis” za koji je ove godine dobio nagradu “Sfera”. Pod pseudonimom Karl S. McEwan objavio je knjigu “Kriptozoologija – svijet zagonetnih životinja”. Zajedno s Tomislavom Šakićem, uredio je antologiju hrvatskog SF-a “Ad Astra”, a uređuje i časopis “UBIQ”, te zbirke pojedinih hrvatskih pisaca naučne fantastike.