Mladen Jakovljević

MLADEN JAKOVLJEVIĆ

Mladen Jakovljević

Mladen Jakovljević rođen je 1975. godine u Novom Sadu, gde je na Filozofskom fakultetu diplomirao engleski jezik i književnost, stekao akademsko zvanje magistra književnih nauka i odbranio doktorsku disertaciju. Radi na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, gde predaje englesku i američku književnost. Član je Odbora Odeljenja Matice srpske za književnost i jezik.

Uz romane Vrata sumraka, Izbledele duše (2019) i Kad se vratim (2021) objavio je više studija i naučnih radova u kojima se bavi istraživanjem međuodnosa različitih stvarnosti, pojedinaca i zajednica u naučnofantastičnoj, fantazijskoj i fantastičnoj književnosti uopšte.

Preveo je na srpski jezik engleski srednjovekovni viteški roman u stihu Ser Gavejn i Zeleni vitez, trilogiju Valis Filipa K. Dika (Valis, Prodor božanskog i Povratak Timotija Arčera) i Priče iz Zemljomorja Ursule K. LeGvin.

Kourednik je Književne fantastike, godišnje publikacije o aktuelnoj domaćoj i svetskoj produkciji književnih ostvarenja iz domena fantastičnog.