Mladen Jakovljević - Kad se vratim

KAD SE VRATIM, novi roman Mladena Jakovljevića

Treći roman Mladena Jakovljevića pod naslovom Kad se vratim pojaviće se uskoro u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada. U novom romanu Jakovljević ponovo piše o suočavanju sa teretom prošlosti, preobraženim stvarnostima, tradiciji, razgradnji i preoblikovanju identiteta, graničnim područjima između života i smrti, kao i o zaboravu čije se posledice osećaju kako na ličnom tako i na kolektivnom nivou.

Jakovljevićeva pripovest vremenski je i prostorno raslojena u dva primarna narativna toka. Prvi, smešten u savremenu urbanu stvarnost, fokusiran je na suočavanje sa tragičnim gubitkom bliske osobe i košmarne promene koje on donosi. Drugi tok, smešten u prošlost, u selo podno Gučeva, u pripovest unosi fantastično prepleteno sa realnim i fiktivnim elementima narodne tradicije. Povezanost ljudskih sudbina i duša postepeno se raspliće, ukazujući na veze između dva prostora i vremena, dodatno osvetljene svojevrsnim narativnim međutokom smeštenim u stanje između života i smrti, koji pokazuje koliko je smrt traumatična ne samo onima koji ostaju nego i onima koji odlaze.

Po rečima prof. dr Vladislave Gordić Petković: „Novi roman Mladena Jakovljevića Kad se vratim zrelo i znalački sučeljava tradiciju i moderno doba, maštu i svakodnevicu. U fokusu je gubitak drage osobe, poniranje u retrospekciju i kontemplaciju, a dva toka, razdvojena istorijom i kulturom, spojena su kolektivnim tradicijskim pamćenjem. Kad se vratim je rukopis o nesnalaženju u distorziranoj stvarnosti i o vrtlogu svakodnevice koji menja sve odluke i navike onog trenutka kad izgubimo nekog ko nam je drag. Ovo prozno delo živo i upečatljivo dočarava sva iskušenja borbe sa sećanjima i potrage za oproštajem onih koji više nisu među živima.“

Mladen Jakovljević rođen je 1975. godine u Novom Sadu, gde je na Filozofskom fakultetu diplomirao engleski jezik i književnost, stekao akademsko zvanje magistra književnih nauka i odbranio doktorsku disertaciju. Profesor je Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici. Objavio je dva romana, Izbledele duše (2019) i Vrata sumraka (2014) i dve knjige o doajenima naučne fantastike (Mit i tehnologija u stvaralaštvu Rodžera Zelaznija, 2011i Alternativne stvarnosti Filipa K. Dika, 2015). Preveo je englesku srednjovekovnu poemu Ser Gavejn i Zeleni vitez (2019), trilogiju Valis Filipa K. Dika i Priče iz Zemljomorja Ursule K. le Gvin.

Fotografija na korici delo je Anite Janković.

Kad se vratim - Mladen Jakovljević
KAD SE VRATIM – Mladen Jakovljević