Snovita potraga za neznanim Kadatom - H. F. Lavkraft

Lavkraftova SNOVITA POTRAGA kao 27. knjiga ”Poetike strave”

U izdanju Orfelina nedavno je kao 27. knjiga u ediciji „Poetika strave“ objavljen kratki roman Snovita potraga za neznanim Kadatom Hauarda Filipsa Lavkrafta.

Ovo delo otkriva Lavkrafta u njegovom manje znanom svetlu, kao pisca osobene horor-fantazije koji na jedinstven način spaja snovitu lepotu i poetičnost sa karakteristično košmarnim, groznim i užasnim zamislima od kojih se ledi krv u žilama.

Uz naslovni roman, knjigu čine i dodatne priče koje pripadaju istom fantastičnom svetu: „Mačke Ultara“, „Drugi bogovi”, „Selefais” i „Niarlatotep“.

Kao i sve knjige edicije „Poetika strave“, i ova sadrži vredne i stručne dodatke. Pogovor pod naslovom „H. F. Lavkraft: sanjar između fantazije i košmara“ govori o Lavkraftovom odnosu prema fantaziji, snovima i drugim temama u vezi sa ovim delom, dok su u „Rečniku Zemalja sna“ opisani bogovi, stvorenja, mesta, osobe i knjige koji značajno figuriraju u Kadatu.

Oba dodatka kao i prevod svih zastupljenih proznih dela, potpisuje urednik edicije „Poetika strave“, dr Dejan Ognjanović.

Knjigu Snovita potraga za neznanim Kadatom krase vrhunske ilustracije koje je specijalno za ovo izdanje uradio Ivica Stevanović.

Ranije je u „Poetici strave“ objavljen Lavkraftov roman U planinama ludila, a prema informacijama koje je na svom svom blogu Cult of Ghoul izneo Dejan Ognjanović, i u 2023. godini u istoj ediciji će se pojaviti još jedno kultno ostvarenje izuzetno uticajnog pisca iz Providensa. Reč je o romanu Slučaj Čarlsa Dekstera Vorda za čiji prevod će se pobrinuti upravo Ognjanović.

Hauard Filips Lavkraft (1890-1937, Providens, SAD) bio je američki pisac horora, fantastike i naučne fantastike, žanrova koje je često kombinovao unutar istog dela. Za života je bio relativno malo popularan, ali je imao ogroman uticaj na moderne pisce fantastičnog horora, unutar čijeg kruga je postao kultna ličnost. Ktulu mitologija i poznati Nekronomikon njegove su tvorevine.

Snovita potraga za neznanim Kadatom - H. F. Lavkraft
SNOVITA POTRAGA ZA NEZNANIM KADATOM – H. F. Lavkraft