Praznik zveri - Dopisani - Zoran Petrović

Uskoro iz štampe izlazi peti deo serijala PRAZNIK ZVERI

Uskoro bi iz štampe trebalo da izađe peti nastavak fantazijskog serijala „Praznik zveri“ Zorana Petrovića, Praznik zveri: Dopisani. U serijalu se prepliću brojni žanrovski pravci od psihološkog trilera, moderne detektivske priče i profilisanja serijskih ubistava, preko folklorne i epske fantastike, pa do alternativne istorije, a centralni deo čini priča o najozloglašenijoj vampirskoj vrsti – upirima. Pored njih serijal obiluje drugim mitološkim i izmaštanim bićima, a vremenski okvir radnje pokriva period od 14. do 21. veka i teritorije Starog Rimskog carstva, Srbije, Vlaške, Transilvanije i Otomanske imperije.

Početak petog dela sage, Praznik zveri: Dopisani, čitaoce vodi u ratnu 1942. godinu, kada pod okriljem noći, šest vitezova Reda Belog Trna padobranima iskače iznad predgrađa Beograda. Posle višegodišnjih studija na engleskom Univerzitetu za primenjenu magiju, onostrano-taktičke obuke u Regrutnom centru London i akcija širom Evrope, dobili su zadatak da u Srbiji pronađu Anastasija Nikolića, potomka barona Nikole Doksata od Demorea, fortifikacijskog inženjera i generala austrijske vojske s početka 18. veka. U isto vreme, po nalogu Elrika Prvokletnika, Prvog vampira, za potomkom započinje potragu i Gestapo na čelu sa generalom Augustom Majsnerom, koji takođe zna zbog čega je gospodin Nikolić važan.

„Beograd postaje poprište mračnih okultnih obračuna, u kojima će važnu ulogu na sebe preuzeti Dopisani, koji su nalik na Otpisane, ali iz košmarnih snova, o knjizi kaže Goran Skrobonja.

Aleksandar Tešić, uz ocenu da se radi o intrigantnom i uzbudljivom štivu, radnju Petrovićevog romana opisuje rečima: „Drugi svetski rat, vekovna tajna podzemnog Beograda i okupacija o kojoj do sada niste čuli ni reč”.

A redaktor izdanja, Zoran Živković, o knjizi Praznik zveri: Dopisani kaže: „Ovu jedinstvenu alternativnu povest mogla je da iznedri samo osobena spisateljska imaginacija. Ljubitelji žanra rado će čitati novi roman Zorana Petrovića“.

Zoran Petrović je rođen 1968. godine u Beogradu. U periodu od 1984. do 1986. aktivno se bavio muzikom kao vokalni solista „Bukowski band”-a, a od 1987. do 1990. kao vokal projekta „Psihokratija”. Tokom devedesetih završava Višu Politehničku Akademiju, bavi se advertajzingom, kompjuterskom animacijom, 2D i 3D dizajnom, TV reklamama. Sredinom 90-ih bavio se pionirskom internet komunikacijom i online gaming-om kojim se, kao hobijem, bavi i danas. Serijal „Praznik zveri” čine romani: Žeteoci (2017). Grehovi alijanse (2017) Nezvani gost (2018) i Zakon krvoljublja (2020). Treći deo, Praznik Zveri – Nezvani gost, objavljen je na engleskom jeziku kao zasebna knjiga pod naslovom The Festival of Beasts – Uninvited guest. Priče Zorana Petrovića nalaze se u zbornicima: Refesticon, Čuvari zlatnog runa, U vrzinom kolu, Marsonic i Nešto diše u mojoj torti. Samostalnu zbirku priča Čuvari fantazmi objavio je 2019. godine.

Praznik zveri: Dopisani - Zoran Petrović
Praznik zveri: Dopisani – Zoran Petrović