Portalibris

Portalibris predstavio dela “Loza Pelina” i “Grehovi alijanse”

Kako javlja PISB, Portalibris je na Sajmu knjiga održao prvu od dve predviđene konferencije za novinare na kojima je predstavio svoje nove naslove. Već uveliko prepoznati kod fanova po domaćoj fantastici, ovog puta su se pojavile autorke dela Loza Pelina: Magla Dragana Ćosić i Aleksandra Savić, kao i Zoran Petrović sa svojim nastavkom Praznika zveri koji dolazi sa podnaslovom „Grehovi alijanse“.

Dubravka Dragović – Šehović, urednica Portalibrisa, je naglasila da je Loza Pelina pobednička knjiga sa njihovog konkursa za fantastične romane („Otvorena vrata“ – novi konkurs počinje sa završetkom Sajma knjiga), koji je postao izuzetno popularan pošto im svake godine stiže sve više i više kvalitetnijih rukopisa. Za Petrovićevo delo, koje je drugi deo obimnog serijala, kaže da „nije mogla da preboli“ što i prvi deo nije objavljen u Portalibrisu, a da Zorana krasi specifičan stil i mnogo noviteta u pisanju.

Za pobednički tandem prvo je Dragana Ćosić ispričala kako je došlo do razvoja celog projekta – ona je napisala kostur, da bi Aleksandra, koja je delo pročitala, insitirala da se ono proširi. „Dragana i ja se znamo više od deset godina, ali da nije bilo nje ne bih ja imala šta da nadograđujem“, priznaje Aleksandra i tako otkriva sistem po kojem će ova kolaboracija, izgleda, funkcionisati i ubuduće. „Imamo u knjizi preko 30 likova, a biće ih i više kako se on bude razvijao“, dodala je ona.

Zoran Petrović je svoje delo započeo kao triler – sam se bavi psihologijom i istraživanjima koja su i publikovana, pa je to znanje iskoristio ali iako je hteo da sve ostane u realnim okvirima, ljubav ka fantastici je prevagnula i već u drugom poglavlju prve knjige je otišao u drugom pravcu. Nova knjiga Praznik zveri: Grehovi alijanse će vas, između ostalog, odvesti i u jedan stvarni zamak koji je već 850 godina u vlasništvu iste porodice, što je samo deo onoga što Petrović voli – da „zamagljuje“ stvarnost i izmaštano, a što mu izgleda dobro ide – ispričao je i anegdotu za „ljubavnu musaku“ koju je jedna čitateljka izgleda ozbiljno shvatila, pa mu se javila da se požali kako recept (potpuno izmišljen) „ne radi“.

U njegovom delu imamo „nove vampire”, nastavljače „krvopija“ En Rajs, koji nisu najobičnije zveri, a kako će se cela priča razvijati, ostaje da se vidi. Praznik zveri već ima zamišljenih šest delova, a koliko će ih zapravo biti ni sam autor ne zna, jer se neće ograničavati – dok bude inspiracije za dobru priču, ona će i dalje teći.

Trilerski zaplet postoji i u Lozi Pelina, što mu daje dodatni šmek, a kruševačke spisateljice su već napisale nastavak. Iako je bilo predviđeno da se serijal završi kao trilogija, biće i četvrtog dela, a Aleksandra Savić otkriva da će i u narednim knjigama biti likova iz postojeće tetralogije, tako da će se i tu „veza“ nastaviti.

Portalibris na Sajmu knjiga 2017
Portalibris na Sajmu knjiga 2017. (prvi deo)