Čajna Mjevil

Tribina o Oktobarskoj revoluciji i fantastici

Redovni tribinski program Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ u ponedeljak 23. oktobra 2017. godine (19h) nastavlja se razgovorom o književnom stvaralaštvu i neobičnom političkom opredeljenju jednog od najznačajnijih savremenih britanskih pisaca fantastike Čajne Mjevila. Tribina pod nazivom „Oktobar u oktobru“ biće upriličena u maloj sali Doma omladine Beograda (I sprat), a o datoj temi govoriće: Ivana Damnjanović, Andrej Ćirić i Miloš Petrik.

Uticajni, omiljeni i nažalost kod nas uglavnom neprevođeni* pisac New Weird-a Čajna Mjevil (China Tom Miéville) povodom stogodišnjice Okobarske revolucije setio se da je i naučnik, a uz to i marksista. Valjda je zato seo i napisao knjigu „October: The Story of the Russian Revolution“.

Šta mu je to trebalo? Šta je trebalo da uradi umesto toga? Kakve su zasluge „Oktobra“ za fantastiku i fantastike za Revoluciju? Da li je revolucija danas u domenu fantastike? Odgovore na ova i druga pitanja pokušaćemo da vam pružimo na tribini, uz neizostavnu podršku druga Uljanova.

* Prevedena su dva romana, Stanica Perdido (2003, Moć knjige), i Grad i Grad (2009, Laguna), i priča „U potrazi za Džejkom“ (2003, časopis Polaris #2)