U planinama ludila - H. F. Lavkraft

”U planinama ludila” H.F. Lavkrafta stiže 20. avgusta

Izdavačka kuća Orfelin, odlučila je da rođendan kultnog pisca horora Hauarda Filipsa Lavkrafta (20. avgust) ove godine obeleži na poseban način – objavljivanjem novog prevoda njegovog romana iz 1931. U planinama ludila.

Knjiga će biti štampana kao jedanaesti naslov popularne edicije „Poetika strave“, u okviru koje je pre tri godine publikovana još jedna Lavkraftova knjiga – zbirka priča Šaptač u tami.

Priča romana U planinama ludila opisuje stravičnu sudbinu geološke ekspedicije na Antarktiku 1930. godine, nakon otkrića izuzetno dobro očuvanih čudovišnih fosila starih više miliona godina. Potraga za fosilima koji bi trebalo da pruže nagoveštaje drevne istorije završava se otkrivanjem stvarne istorije Sveta i sila koje su vladale njime, a njihovo ponovno buđenje neće ostati nekažnjeno.

Prevod romana potpisuje urednik edicije i vrsni poznavalac Lavkraftovog dela, dr Dejan Ognjanović, na osnovu konačne verzije teksta koja je prvi put objavljena u trotomnoj knjizi H. P. Lovecraft’s Collected Fiction: A Variorum Edition 2014. godine (urednik S. T. Džoši, Hippocampus Press). Tekst prevoda sadrži brojne fusnote koje bliže pojašnjavaju niz imena i termina koji se u romanu javljaju.

Sam roman zauzima oko 150 strana, ali ovo izdanje sadrži i dodatak u vidu obimnije Lavkraftove novele „Sena iz drugog vremena“ („The Shadow Out of Time“), koja obuhvata dodatnih 80 strana.

Kao dodatak knjizi, tu je i Ognjanovićev pogovor, u kojem se može naći mnogo toga o intencijama, postignućima, interpretacijama i kontekstu relevantnom za naslovni roman i prateću novelu.

Ovo luksuzno, tvrdokoričeno izdanje krase originalne, specijalno za ovu priliku rađene ilustracije umetnika Ivice Stevanovića.

Knjigu U planinama ludila moguće je već sada naručiti u pretplati po povlašćenoj ceni od 900 dinara. Više detalja o ovom izdanju, kao i načinu pretplate, možete pronaći na blogu Dejana Ognjanovića – The Cult of Ghoul.

U planinama ludila - Hauard F. Lavkraft
U planinama ludila – Hauard F. Lavkraft