Od Zemlje do Meseca - Žil Vern

Vernov roman ”Od Zemlje do Meseca” uz novi broj ”Blic žene”

Povodom obeležavanja 190 godina od rođenja Žila Verna, magazin Blic žena u saradnji sa izdavačkom kućom Liber Novus, svake druge subote u mesecu donosi po promotivnim cenama odabrana dela pomenutog velikana svetske književnosti i rodonačelnika savremene naučne fantastike.

Novi broj Blic žene na kioscima će se pojaviti u subotu 11. avgusta, a svi kupci će po ceni od 229 dinara uz časopis dobiti i primerak kultnog romana Od Zemlje do Meseca.

To će biti sedma od deset knjiga Žila Verna planiranih da na ovaj način, po promotivnim cenama, budu ponuđene čitaocima navedenog magazina. Prethodno su u okviru iste edicije objavljena dobro poznata Vernova dela: Put oko sveta za 80 dana, Put u središte Zemlje, Grad koji plovi, Dunavski razbojnici, Svetionik na kraju sveta Grad čelika. Nakon romana Od Zemlje do Meseca (11. avgust), slede: Ledena pustinja (08. septembra), Gospodar sveta (13. oktobra) i Lov na meteore (10. novembra).

Radnja romana Od Zemlje do Meseca prati članove Gan-kluba, neobično preduzimljivih veterana Građanskog rata koji vole gradnju topova. Predsednik kluba ima plan za izgradnju topa toliko snažnog da može da pogodi Mesec. U svom poduhvatu veterani nailaze na prepreke koje autor ironično opisuje dovodeći junake u apsurdne situacije.

Zanimljivo je da u ovom delu Žil Vern do detalja opisuje let na Mesec, i to stotinu godina pre nego što je let zaista izveden (pogledajte video).

Žil Vern važi za jednog od najpoznatijih književnika svih vremena. Bio je fasciniran mašinama i naukom i optimistički je gledao u budućnost. Napisao je više od šezdeset romana o neverovatnim putovanjima u kojima je predvideo različite tehnološke inovacije – razvoj helikoptera, podmornice, satelita i drugih tada nepostojećih mašina.

Zapleti njegovih romana najčešće su bazirani na razvoju određenih tehničkih izuma, a u sprezi sa pustolovinama smeštenim u egzotičnim ili neistraženim predelima planete, uvek su privlačili veliku pažnju čitalaca.

Njegova najpoznatija dela su Put u središte Zemlje, Od Zemlje do Meseca, Dvadeset hiljada milja pod morem, Put oko sveta za 80 dana, Petnaestogodišnji kapetan, Grad koji plovi, i drugi.

Žil Vern
Žil Vern