Frederik Pol i Siril Kornblut - Reklamokratija

Kultni roman “Reklamokratija” na Sajmu knjiga

Frederik Pol i Siril Kornblut - ReklamokratijaIzdavačka kuća “Utopija” pripremila je za ovogodišnji Beogradski sajam knjiga novo izdanje slavnog distopijskog romana “Reklamokratija” Frederika Pola i Sirila Kornbluta. Ovo delo donosi viziju američkog društva sutrašnjice kojim u potpunosti upravljaju moćne reklamne korporacije i u kome je potrošački mentalitet doveden do apsurda.

Najplaćeniji posao je posao marketing advertajzera, a reklame služe da navedu kupca na kupovinu određenih proizvoda, koji najčešće sadrže opojne aditive, zbog čega kupci postaju ovisni. Da bi umrtvila osećanja i ošamutila razum, reklama vrši sveobuhvatan i neprestan napad na sva čula. U službi konkurencije i eksploatacije, ona se upinje da razum baci pod noge slepim nagonima. Ljubav postaje opasna, subverzivna snaga, a baš ona preobraća reklamokratu Kortnija u borca protiv takvog sistema, u trenutku kada se i sam uspinje na vrh tehnokratske hijerarhije. On se pridružuje konzervacionistima, koji su protivnici bezobzirne tehničke civilizacije koja uništava prirodu čoveka i Zemlje.

Pol je kao mlad pisac, nekoliko puta pokušavao da napiše “Reklamokratiju”, ali mu je to pošlo za rukom tek kada mu se pridružio Siril Kornblut. Ipak, kada su roman napisali 1953. godine, jedva su uspeli da pronađu izdavača, budući da je tematika njihove knjige u potpunosti odudarala od tadašnjeg viđenja naučne fantastike kao lakog, avanturističkog štiva.

Frederik Pol (1919-2013), bio je književni, magazinski urednik i literarni agent. U svet naučno-fantastične književnosti ulazi krajem tridesetih godina, priključivši se njujorškoj alternativnoj grupi “Futurijanci”, među kojima je bio i Isak Asimov. Dobitnik je mnogih nagrada u svetu naučne fantastike, uključujući najznačajnije “Hugo” i “Nebulu”.