Krstarenje senki - Žan Re

KRSTARENJE SENKI – zbirka priča maestralnog belgijanca Žana Rea

U okviru edicije „Poetika strave“ koju uređuje dr Dejan Ognjanović a objavljuje Orfelin izdavaštvo, nedavno je predstavljena zbirka priča Krstarenje senki najznačajnijeg belgijskog pisaca fantastike Žana Rea.

S prozom ovog autora domaći čitaoci su imali priliku već da se susretnu zahvaljujući romanu Malpertui koji je krajem 2019. godine objavljen takođe u popularnoj Orfelinovoj ediciji u prevodu Gorana Kostrovića koji je za taj poduhvat dobio nagradu „Branko Jelić“ za najbolji prevod sa francuskog jezika.

U kratkim pričama sabranim u zbirci Krstarenje senki: uklete priče s mora i kopna Žan Re se iskazuje kao prvorazredni majstor strave koji preplićući stvarnost i fantastiku podjednako vešto i upečatljivo gradi nadrealnu, deliričnu i fantazmagoričnu atmosferu kako na nivou unutrašnjih svetova protagonista ophrvanih raznim emocionalnim konfliktima, tako i na širem planu, a ponekad i na nivou kosmičke strave kakva je viđena u, recimo, delima Hauarda Filipsa Lavkrafta.

Zbirku čini sedam proznih ostvarenja od kojih pet pripada formi kratke priče – „Zastrašujuće prisustvo“, „Kraj ulice“, „Poslednji namernik“, „Direr, idiot“, „Mondschein-Dampfer“ – kao i dve više puta antologizovane novele – „Mračna uličica“ i „Psaltir iz Majnca“.

Pored navedenih proznih dela, knjiga sadrži još tri obimna priloga: pogovor priređivača „Žan Re: Paralelni svetovi“, bibliografiju zbirki i romana koje je Žan Re objavio za života, kao i anotiranu bibliografiju odabranih dela posvećenih belgijskom piscu.

I ovog puta za prevod se pobrinuo Goran Kostrović, koji je sa francuskog jezika preveo sve pripovesti koje su sabrane u zbirci Krstarenje senki. Dizajn korica knjige i unutrašnje ilustracije uradio je Nikola Uzelac.

Knjiga sadrži 206 strana, štampana je u tvrdom povezu, a može da se naruči direktno od izdavača po ceni od 1.100 dinara.

O zastupljenim pričama i novelama:

 • „Zastrašujuće prisustvo“
  Nevidljiva sila opseda jednu kolibu u pustari, a kada zlosrećni njen stanovnik pobegne u tzv. civilizaciju – da li će time umaći Zastrašujućem prisustvu?
 • „Kraj ulice“
  Glavni junak primećuje da je jedna kabina na brodu rezervisana za, kako izgleda, nevidljivog putnika. Ko ili šta je unutra?
 • „Poslednji namernik“
  Hotel je upravo zatvoren za sezonu. U pustoj zgradi se vlasnik, sticajem okolnosti, te poslednje noći zatekne sam samcit sa sablasnim progoniocem.
 • „Direr, idiot“
  Ima jedna kuća, u jednoj uličici, koja bi trebalo i najveće skeptike da ubedi kako na ovome svetu, iza materijalnih pojava, postoji i nešto više. Ili niže?
 • „Mondschein-Dampfer (Parobrod na mesečini)
  Romantična noćna vožnja i ljubavisanje sa jednom gospom naprasno glavnog junaka dovedu u dodir sa mračnim silama.
 • „Mračna uličica“
  Iz uličice koja i postoji i ne postoji počinje da se širi kužni uticaj na čitav grad: nevidljivi entiteti masakriraju nedužne građane, a možda s tim ima neke veze čovek koji nađe putanju u taj paralelni zabran i počne da kraducka iz pustih kuća. Ali, da li su one zaista puste?
 • „Psaltir iz Majnca“
  Psaltir iz Majnca je ime broda koji se zaputio na krajnji sever, u susret fantastičnim ostrvima i podvodnim carstvima u kojima vladaju kosmičke, zloćudne sile po mnogo čemu nalik Lavkraftovim.
Krstarenje senki - Žan Re
KRSTARENJE SENKI – Žan Re