Žan Rej

MALPERTUI Žana Reja u ediciji ”Poetika strave”

Dejan Ognjanović, pokretač i urednik Orfelinove edicije „Poetika strave“ najavio je za narednu godinu izlazak iz štampe romana mračne fantastike Malpertui (1943) Žana Reja (pravo ime Rejmundus Johanes de Kremer 1887-1964).

Ovog belgijskog pisca teoretičari književnosti smatraju ekvivalentom Edgaru Alanu Pou i H.F. Lavkraftu na francuskom jeziku.

Žan Re je tokom književne karijere napisao stotinu romana, novela i kratkih priča iz domena kriminalističkog i horor žanra.

U svojim delima je opisivao ambijente koje je najbolje poznavao poput mračnih ulica, luka obavijenih maglom i tajanstvenih građevina, sve to naročito uspešno prožimajući upečatljivim efektima teskobe, pretnje i neizvesnosti.

O svojoj privrženosti fantastici, govorio je: „Od svog najranijeg detinjstva bio sam u potpunosti uvučen u svet fantastičnog, prema kome nikada nisam osećao odbojnost i strah.”

Malpetrui se smatra klasikom moderne gotske fantastike. Roman je zasnovan na mitologiji i Rejevim sećanjima na detinjstvo.

„Roman je izvanredan primer evropske fantastike – književne, lične, osobene, izrazito nadrealističke, sa jakim začinima fin de siecle dekadencije, dakle, hiljadama kilometara daleko od banalno dobroćudne i prozaične anglosaksonske žanrovske književnosti – kako svog doba (prva polovina XX veka) tako i današnje“, kaže Dejan Ognjanović, ističući kompleksnost i slojevitost Žan Rejeve poetike.

Malpetrui nosi naziv po dvorcu bogatog ujaka Kasavijusa, koji na samrti poziva članove rodbine kako bi ih obavestio o svojoj poslednjoj želji. Ova grupa opterećena čudnim međusobnim odnosima, saznaje da će bogato Kasavijusovo nasledstvo podeliti samo oni koji ostanu u zamku.

Fantastični događaji čiji će vinovnici postati pripadnici groteskne porodice, kao i senovito okrilje jezivog i naizgled beskrajnog dvorca, izmamljuje poređenje sa svetom opisanim u remek-delu Gormengast britanskog pisca Mervina Pika.

Bez dileme, reč je o pravoj poslastici u kojoj će uživati probirljivi ljubitelji vrhunske književne fantastike, a kada se uzme u obzir da će knjiga biti objavljena u prestižnoj ediciji kakva je „Poetika strave“, onda ni podatak da će se na izdanje možda čekati i više od pola godine, ne pada teško. Ovakve stvari vredi čekati.

Žan Rej - Malpertuis
Žan Re – Malpertui