PUT SRCA - M. Džon Harison

PUT SRCA Majkla Džona Harisona – izuzetno ostvarenje vrhunskog stiliste

U izdanju Čarobne knjige objavljen je roman Put Srca Majkla Džona Harisona, istaknutog predstavnika novog talasa britanske fantastike i jednog od najvrsnijih stilista žanra. Njegovim delima priznanje su odali brojni velikani savremene fantastike poput: Klajva Barkera, Nila Gejmena, Anđele Karter, Vilijema Gibsona, Ijana Benksa, Čajne Mjevila i mnogih drugih.

U Putu Srca Harison donosi začudnu i potresnu priču koja prevazilazi žanrovske odrednice i u kojoj se vešto mešaju individualna ljudska drama, mitologija, seksualnost i romantična i mračna prošlost i sadašnjost Evrope – i u vidu jedinstvenog mita, nesvakidašnje priče u priči.

Jedne tople majske noći troje studenata na Kembridžu izvelo je magijski ritual koji će im nepovratno promeniti živote. Godinama kasnije, nijedno od učesnika ne može da se seti šta se tačno dogodilo, ali ono malo što znaju ne uspeva da ih oslobodi sveprožimajuće jeze. Pem Stajvesant pati od epilepsije i prate je čudne vizije, a njenog muža Lukasa progone tajanstveni demoni. Njihov najbolji prijatelj i treći učesnik obreda naizgled je najmanje zahvaćen prokletstvom iz prošlosti i čini sve što može da im pomogne da premoste jaz u svom odnosu…

Roman Put Srca predstavlja maestralni poduhvat brisanja svih granica, počev od onih između stvarnosti i uma, pa do onih između ljubavi i užasa. Harison pokazuje majstorstvo u kontrolisanju likova, jezika i pejzaža, kao i sposobnost da na briljantan način, uz upotrebu natprirodnih elemenata, istraži teme kao što su smrt i gubitak.

Prevod romana uradio je istaknuti srpski pisac fantastike i urednik Darko Tuševljaković, koji o Harisonovom delu u svom osvrtu, između ostalog, kaže: „To je roman o begu iz stvarnosti, iz koje se ne može pobeći. Ali, kao i većina Harisonove proze, Put Srca je i roman o pisanju, o ulozi proze u našem životu, o značaju fantazije, kao i opasnostima koje bezrezervno prepuštanje njoj može da donese. U tom smislu, ovo je, idiosinkratično ostatku opusa autora, subverzivna knjiga, koja se služi žanrovskim elementima kako bi ukazala na ograničenja žanra, te je, stoga, i knjiga koja, ne služeći se udarcima ispod pojasa ili persiflažom, prevazilazi te granice, obraćajući se aktivnom, zaintrigiranom, zapitanom čitaocu.“

Majkl Džon Harison (1945) britanski je pisac i književni kritičar. Zajedno sa Murkokom, Balardom, Oldisom i ostalim uzdanicama novog talasa šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, izmenio je geografiju savremenog žanra, otvorivši ga ka širem izboru formi i tema. Među njegovim najpoznatijim delima su serijal Viriconium i trilogija Kefahuchi Tract, kao i romani Climbers, Signs of Life i Put Srca. Dobitnik je mnogih nagrada, među kojima su i nagrade „Artur Č. Klark“ i „Filip K. Dik“.

Roman Put Srca objavljen je u biblioteci „Avantura reči“, sadrži 255 strana, štampan je u mekom povezu, a cena u knjižarama je 899 dinara. Na sajtu izdavača, knjiga može da se naruči do 23. jula po promotivnoj ceni od 600 dinara.

Put srca - Majkl Džon Harison
PUT SRCA – Majkl Džon Harison