M. R. Džejms - Duhovi

DUHOVI M. R. Džejmsa – zbirka jedanaest priča suptilne jeze

Nakon kolekcije priča Zazviždi i ja ću ti doći objavljene 2015. godine, u okviru edicije „Poetika strave“ nedavno je publikovana još jedna zbirka priča M. R. DžejmsaDuhovi.

Engleski pisac M. R. Džejms (1862 – 1936) važio je za uglednog istoričara srednjeg veka. Bio je prorektor Kraljevskog univerziteta u Kembridžu. Njegov rad kao medievaliste još uvek se veoma ceni, ali u Engleskoj je ostao najpoznatiji po svojim pričama o duhovima, koje mnogi smatraju među najboljim u žanru.

Džejms je redefinisao i osavremenio priče o duhovima, napuštajući brojne gotičke klišee i koristeći savremenije postavke. Budući da zapleti i junaci njegovih priča imaju tendenciju da odražavaju njegova interesovanja za antikvitete, poznat je kao začetnik „antikvarske priče o duhovima“.

Njegove priče strave obično su pisane da bi se čitale naglas prijateljima i kolegama tokom božićnih okupljanja na Univerzitetu u Kembridžu. Ovu ideju je iskoristio BBC 2000. godine kada je uoči Božića snimljen serijal u kome Kristofer Li, obučen u Džejmsovu mantiju, rekonstruiše atmosferu prazničnih večeri na Kembridžu s početka 20. veka, čitajući priče o duhovima obasjan svetlošću sveća.

Džejmsov jedinstveni stil pripovedanja, u kome je koristio nagoveštaje i implikacije umesto eksplicitnog užasa, učinio je njegova dela veoma uticajnim u horor žanru. Među najvećim poštovaocima njegovog dela, nalaze se autori koji su već ranije predstavljeni u ediciji „Poetika strave“, kao što su H. F. Lavkraft, Klark Ešton Smit, T. E. D. Klajn i drugi.

Urednik edicije „Poetika strave“ dr Dejan Ognjanović, u zbirku Duhovi uvrstio je jedanaest Džejmsovih priča: „Mecotinta“, „Priča iz školskih dana“, „Klupe velikodostojnika barčesterske katedrale“, „Traktat Midot“, „Martinov zabran“, „Gospodin Hamfriz i njegovo nasledstvo“, „Priča o jednom nestanku i ponovnom ukazanju“, „Jedan događaj u istoriji katedrale“, „Dnevnički zapisi gospodina Pojntera“, „Neobični molitvenik“ i „Međa bližnjega“.

Pored odabranih priča, zbirka donosi opširan pogovor „Montagju Rouds Džejms: Nije mrtvo ono što zauvek bdije…“ i kompletnu bibliografiju proze M. R. Džejmsa.

Sve priče preveo je Strahinja Mlađenović a dizajn korica, kao i sve unutrašnje ilustracije uradila je Aleksandra Dević.

Zbirka Duhovi M. R. Džejmsa štampana je u tvrdom povezu, a sadrži 288 strana. Za narudžbine direktno od izdavača, cena je 1.100 dinara, dok u knjižarama može da se nađe po ceni od oko 1.430 dinara.

DUHOVI - M. R. Džejms
DUHOVI – M. R. Džejms