Džordž Sonders

Džordž Sonders ovogodišnji dobitnik nagrade Kongresne biblioteke

Kako izveštava sajt Delfi.rs, pisac Džordž Sonders dobitnik je ovogodišnje nagrade Kongresne biblioteke za doprinos američkoj književnosti.

U saopštenju za javnost, navodi se da se Sondersu dodeljuje nagrada kojom se „odlikuje američki pisac čiji se opus ističe ne samo vrhunskom veštinom pisanja već i originalnošću misli i mašte“.

Džordž Sonders je jedan od najpriznatijih autora kratke proze. Na književnoj sceni je debitovao 1996. godine zbirkom priča CivilWarLand in Bad Decline, koja je ušla u najuži krug za nagradu PEN/Hemingvej. Isto se dogodilo i četiri godine kasnije sa zbirkom priča Pastoralia.

Osim toga, napisao je još dve zbirke priča In Persuasion Nation i Deseti decembar, roman Linkoln u Bardu, za koji je dobio Bukerovu nagradu, i publicističke knjige The Braindead Megaphone i A Swim in a Pond in the Rain. Njegova najnovija knjiga, zbirka priča Liberation Day, objavljena je prošlog oktobra.

Džordž Sonders ima neverovatnu sposobnost da svojim pisanjem otkrije složenost života i smrti; čineći to, on ukazuje na istinu o ljudskoj prirodi“, izjavila je bibliotekarka Kongresne biblioteke, Karla Hejden. „Drago mi je što su njegova književna dostignuća odlikovana ovim priznanjem.“

Nagrada Kongresne biblioteke za američku književnost ustanovljena je 2008. godine. Izabel Aljende, Toni Morison, Kolson Vajthed i Filip Rot su samo neki od prethodnih dobitnika ove nagrade.

Džordž Sonders
Džordž Sonders