Linkoln u bardu - Džordž Sonders

Objavljen roman LINKOLN U BARDU Džordža Sondersa

Podelite sadržaj:

U izdanju Geopoetike upravo je objavljen roman Linkoln u bardu Džordža Sondersa, jednog od najvećih američkih majstora savremene kratke priče.

Linkoln u bardu je Sondersov roman prvenac. Premijerno američko izdanje doživeo je 2017. godine i već nakon par nedelja našao se na vrhu Njujork tajmsove liste najprodavanijih knjiga. Naredne godine ovenčan je Man Buker nagradom.

Izvrsni poznavalac dela Džordža Sondersa, pisac Nikola Petrović, u obimnom tekstu objavljenom u Književnoj fantastici 2017. godine, otkriva da je Sonders ideju za roman dobio početkom 2000-ih, kada se zainteresovao za malo poznatu, ali vrlo značajnu epizodu iz života Abrahama Linkolna – smrt njegovog jedanaestogodišnjeg sina Vilijama od tifusa 1862. godine. Predsednik SAD-a toliko je bio potresen da se tri nedelje nije pojavljivao na poslu u jeku građanskog rata, a jedne noći je čak ušao u sinovljevu kriptu na groblju Ouk Hil u Vašingtonu i grlio Vilijevo telo.

Sonders svojim romanom dalje razvija ovu priču, prikazujući dečaka Vilija Linkolna zarobljenog u prelaznoj oblasti (bardo) gde se duhovi druže i prepiru, dok se u njegovoj duši odvija velika borba. Delom istorijski roman, delom uzbudljiva fantazija, Linkoln u bardu sačinjen je od dugog niza monologa koje izgovaraju različiti glasovi, pretežno duhovi (ima ih 166), a prošaran je izvodima iz istorijskih dokumenata, realnih i izmišljenih.

Smešten u doba Građanskog rata, ovaj sentimentalan i filozofski roman o važnosti empatije, prenosi čitaocima samu esenciju tuge, a uz sve to začinjen je grotesknim humorom.

Izvorna ideja romana potiče od naslova Bardo Todol, popularno znanog kao Tibetanska knjiga mrtvih, drevnog budističkog teksta iz 8. veka koji govori o prelaznom stanju (svesti) između smrti i novog rođenja.

Knjigu je sa engleskog prevela Lusi Stivens (Lucy Stevens).

Zanimljivo je spomenuti da je američki izdavač uložio ogromna sredstva u uspeh Sondersovog romana, čak i u audio formatu, angažujući mnoštvo poznatih glumaca koji su brojnim junacima pozajmili svoje glasove. U glumačkoj postavci našli su se: Ben Stiler, Suzan Sarandon, Džulijen Mur, Don Čidl, Dejvid Sedaris, Rajan i Patrik Vilson, Džefri Tambur i mnogi drugi – 166 individualnih glasova!

Džordž Sonders (1958) prevashodno je poznat kao autor kratkih priča. Osvojio je nagradu „Makartur“ i nagradu Gugenhajm fondacije, kao i nagradu PEN/Malamud za izvrsne kratke priče, a izabran je i za člana Američke akademije umetnosti i nauke. Zbirka priča Deseti decembar ušla je u najuži izbor za Nacionalnu književnu nagradu i osvojila  novoustanovljenu nagradu „Folio“ (za najbolje delo fikcije na engleskom jeziku) i nagradu „Stori“ (za najbolju zbirku kratkih priča). Godine 2013. časopis Tajm je Džordža Sondersa svrstao među sto najuticajnijih ljudi.

Linkoln u bardu - Džordž Sonders
Linkoln u bardu – Džordž Sonders