World War Z

Filmska adaptacija “World War Z” prilagođena kineskom tržištu

World War ZStudio “Paramaunt” je promenio jednu “problematičnu” scenu u svom novom filmu “World War Z”, kako bi lakše dobio dozvolu za prikazivajne u Kini.

Studio je zamolio producente da iz filma uklone spornu scenu u kojoj glavni likovi raspravljaju o poreklu najezde zombija koja je zahvatila svet, zbog bojazni da bi kineski cenzori mogli da zabrane njegovo prikazivanje.

Film je zasnovan na istoimenoj knjizi Maksa Bruksa iz 2006. godine, koja hronološki prati pojavu zombija i njihovo širenje na ostatak sveta. Prema knjizi, prva pojava oživelih mrtvaca zabeležena je upravo u Kini.

Rukovodioci “Paramaunta” su želeli da iz filma izbrišu sporne scene, kako bi izbegli probleme oko distribucije filma u najmnogoljudnijoj zemlji, koja je trenutno najbrže rastuće kinematografsko tržište i nalazi se na drugom mestu, odmah iza Sjedinjenih američkih država.

“To nije neka mnogo važna scena, ali hteli smo da budemo sigurni da će kineske vlasti odobriti prikazivanje filma”, rečeno je iz “Paramaunta”.

U filmu “World War Z” Bred Pit tumači ulogu Gerija Lejna, službenika Ujednjenih Nacija u boribi protiv epidemije zombija koji su već istrebili čitave nacije. Režiser filma je Mark Foster, a osim Breda Pita u filmu glume i Brajan Krenston, Džejms Bedž Dejl, Metju Foks i drugi, a u bioskopima bi trebalo da počne da se prikazuje polovinom juna.