Haruki Murakami

Murakami na seminaru u Kjotu predstavlja svoj novi roman

Haruki MurakamiJapanski bestseler pisac Haruki Murakami će 6. maja u Kjotu uzeti učešće na seminaru kojim će biti ustanovljena književna nagrada u čast njegovog prijatelja, kliničkog psihologa Hajaoa Kavaija.

Na seminaru će biti predstavljena i najnovija Murakamijeva knjiga “Bezbojni Cukuru Tasaki i godina njegovog hodočašća” (Colourless Tsukuru Tasaki and the Year of his Pilgrimage) koja u japanske knjižare stiže 12. aprila.

Ova knjiga je prvi Murakamijev roman koji će biti objavljen ravno tri godine nakon objavljivanja završnog toma iz planetarnog hita, trodelne novele “1Q84”, koja je donela prepoznatljivu mešavinu paralelnih svetova, bizarnih likova i nadrealnih događanja.

Iako je prošlo toliko vremena od poslednjeg objavljivanja, poštovaoci Murakamijevog dela pokazuju da nisu zaboravili svog omiljenog pisca. Za samo deset dana od kako je pokrenuta akcija pretplatnog internet naručivanja njegovog novog romana, putem japanskog Amazon portala izvršeno je čak 10.000 porudžbina.

Šezdesetčetvorogodišnji pisac do sada je objavio dvanaest romana i mnoštvo kratkih priča i eseja. Njegova dela prevedena su na gotovo 40 jezika. Prema romanu “Norveška šuma” 2010. godine je snimljen film, a isti roman je samo u Japanu prodat u milion primeraka. Prošle godine Murakami je imao čast da se nađe u najužem izboru za Nobelovu nagradu za književnost.