Dodeljene “Nebula” nagrade za 2012. godinu

NebulaAmeričko udruženje pisaca naučne i epske fantastike (Science Fiction and Fantasy Writers of America) proteklog vikenda je u San Hozeu održalo 48. dodelu “Nebula” nagrade, koja uz nagradu “Hugo” predstavlja najznačajnije svetsko priznanje za fantastičku književnost.

Kim Stenli Robinson je ove godine poneo kući “Nebula” nagradu, koja mu je dodeljena u kategoriji za najbolji roman. Nagrađeno delo, “2312”, donosi priču o kolonizaciji sunčevog sistema i nizu događaja koji će suočiti čovečanstvo sa njegovom prošlošću, sadašnjošću i budućnošću. Robinsonu je ovo drugi put da osvaja “Nebula” nagradu u najprestižnijoj kategoriji. Prethodni put to mu je uspelo 1993. godine romanom “Crveni Mars”.

Nensi Kres je osvojila nagradu u kategoriji za najbolju novelu “After the Fall, Before the Fall”. Novela govori o uništenju Zemlje i pokušaju grupe od dvadesetšest preživelih da je obnovi. Ovo je treći put da Nensi Kres osvaja “Nebula” nagradu u kategoriji za najbolju novelu, što do sada nikome nije pošlo za rukom.

U kategoriji za najbolju noveletu, priznanje je uručeno Endiju Dankanu za “Close Encounters”, a nagrada u kategoriji kratke priče, pripala je američkoj autorki francuskog porekla Aliet Bodar za “Immersion”.

Pored “Nebula” nagrada, tokom svečane ceremonije u San Hozeu proglašeni su i dobitnici nagrada “Rej Bredberi” i “Andre Norton”. 

“Rej Bredberi” nagrada, koja se dodeljuje za najbolju dramsku adaptaciju, pripala je filmu “Beasts of the Southern Wild”, dok je “Andre Norton” nagrada za najbolji žanrovski roman namenjen mladima pripala Judžinu Majersu za knjigu “Fair Coin”.

Kao što je ranije ove godine najavljeno, memorijalnu nagradu “Dejmon Najt” za životno delo dobio je slavni pisac fantastike Džin Vulf.