Margaret Atvud - Godina Potopa

Novi roman Margaret Atvud

Margaret Atvud - Godina PotopaIzdavačka kuća “Laguna” objavila je roman “Godina Potopa” dobitnice Bukerove nagrade i najznačajnije savremene kanadske književnice Margaret Atvud.

Smeštena u budućnosti, “Godina Potopa” je istovremeno potresna priča o trajnom prijateljstvu i značajno delo fantastike. Naizmenično mračan, osećajan, silovit, dubokouman i uznemirujuće duhovit, ovaj roman predstavlja Margaret Atvud u najblistavijem i najoriginalnijem izdanju, navodi se na sajtu izdavača.

Vremena i vrste menjaju se ubrzanim tempom a društvene zajednice krhke su poput ekološke ravnoteže. Adam Jedan, dobroćudni vođa Božjih Baštovana – vernika posvećenih spajanju nauke i religije kao i očuvanju biljnog i životinjskog sveta – odavno je predvideo prirodnu katastrofu koja će u potpunosti izmeniti lice Zemlje kakvo poznajemo. Sad, kada se ona konačno dogodila, izbrisala je gotovo čitavu ljudsku rasu. Preživele su je dve žene, Ren, mlada igračica na trapezu iz elitnog seks kluba “Krljušti i repovi”, i Tobi, Božja Baštovanka zabarikadirana u otmenom spa centru u kome su mnogi preparati jestivi. Ima li još nekog da je preživeo pošast?

Margaret Atvud je rođena 1939. godine u Otavi. Za svoje književno stvaralaštvo dobila je brojne nagrade, među kojima su i neke od najprestižnijih poput “Bukerove”, “Welsh Arts International” i drugih, za romane “Sluškinjina priča”, “Mačje oko” i “Slepi ubica”. Teme o kojima Atvudova piše veoma su raznovrsne: priroda, muško-ženski odnosi, politička pitanja, nacionalni identitet, istorija. Novi roman “Godina Potopa” već je objavljen u 20 zemalja sveta.