Slobodan Vukanović - Ana i sedam robota

Roman “Ana i sedam robota” uskoro u BiH

Slobodan Vukanović - Ana i sedam robotaIzdavačka kuća “Bosanska riječ” iz Tuzle, uskoro bi, za BiH tržište, trebalo da objavi naučnofantastični roman za decu “Ana i sedam robota” Slobodana Vukanovića.

Radnja ovog romana smeštena je u daleku budućnost u kojoj naslednici čoveka (razne vrste modifikovanih humanoida, mutanata, plazmoida, robota i kiborga) u miru i harmoniji vladaju kosmičkim prostranstvima. Prijateljstvo, saradnja i razumevanje temeljni su principi Ujedinjenih Galaksija Svemira. Nauka, njeno širenje i razvijanje, ideal je svih. Ali uskoro će se pred očima svemiropisca Vusa Kosmikusa, iz čije perspektive upoznajemo ovo futurističko društvo, ukazati mnogobrojni nedostaci, među kojima su najveći oni koji se tiču progona i getoizacije predaka – ljudi.

Slobodan Vukanović je pesnik, prozaista i dramski pisac. Objavio je preko dvadeset knjiga, od kojih je osam pisano za najmlađe čitaoce. Drame su mu izvođene u pozorištu i na radiju. Zastupljen  je u preko 30 antologija, panorama i izbora. Prevođen je na engleski, ruski, francuski, beloruski, italijanski,  arapski, nemački, poljski,  mađarski, rumunski, slovenački, makedonski, turski, bugarski i albanski.

Jedini je autor sa prostora bivše Jugoslavije koji je u “Enciklopediji naučne fantastike” Zorana Živkovića naveden kao SF pesnik.