Bljuzga u podne - Predrag Ličina

BLJUZGA U PODNE – nova zbirka priča Predraga Ličine

Bljuzga u podne zbirka tri satirične novele pisca i reditelja Predraga Ličine upravo je objavljena u Laguninoj ediciji „Bez prevoda“.

Pripovesti „Neočekivani problemi filmskih radnika“, „Bljuzga u podne“ i „Bitka na Krbavskom polju“ inspirisane aktuelnim društvenim kretanjima u Hrvatskoj (i regionu), pisane su u ključu žanrova drame, komedije, naučne fantastike i horora, uz mnoštvo pop-kulturnih referenci. Vode nas iz dalje budućnosti, s kraja veka, ka bliskoj, britko progovarajući o savremenoj stvarnosti.

„Ličinino režiserko iskustvo jamstvo je za neočekivane fabule, preciznu psihološku grupnu dinamiku i mizanscenu, kratke dijaloge individualiziranih likova“, ocenjuje pisac Kruno Lokotar. „Priče dekonstruiraju privide i razotkrivaju percepcijske manipulacije, prikazuju mehanizme iza kulisa kompetitivnog svijeta marketinga, sporta i filma, turističkih improvizacijskih politika, ignoriranja ekologije i u pravilu suočavaju nas s njihovim posljedicama kroz provale masovne psihologije.“

„Pakleni koktel ovih sastojaka na koncu daje satire, važniji je širi plan, total društva, od krupnog plana i pojedinca, distopijske komedije koje društveni tumor pokazuju kroz humor“, ističe Lokotar.

Ličina je prethodno napisao zbirku Bljuzga u praskozorje. Među piščevim planovima za narednu godinu je zbirka Bljuzga u sumrak čime bi bila zaokružena ova svojevrsna trilogija, a u intervjuu za telegram.hr, Ličina je najavio mogućnost objavljivanja i romana prvenca pod nazivom Bljuzga.

Predrag Ličina rođen 1972. u Zagrebu. Studirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Ranih devedesetih pisao je filmske kritike za novine (Vjesnik, Studio, Panorama), a nakon toga je radio kao prvi pomoćnik reditelja na Hrvatskoj televiziji, gde je asistirao na izradi muzičkih dokumentarnih filmova.

Do kraja devedesetih potpisao je i sedamdeset muzičkih spotova. Između 1997. i 1999. godine režirao je tri dokumentarna filma (22:04, Pet plus, Mladi talenti). Od početka 2000-ih režira reklamne spotove kojih je do danas snimio osamdesetak. 2012. napisao je i režirao 15 epizoda humoristične serije za mlade Nedjeljom ujutro, subotom navečer, a 2013. režira svoj prvi kratki igrani film Teleport Zovko.

Njegov nagrađivani dugometražni prvenac Posljednji Srbin u Hrvatskoj premijeru je doživeo 2019.

Bljuzga u podne - Predrag Ličina
BLJUZGA U PODNE – Predrag Ličina