Igra senki - Brem Stoker - Džozef O'Konor

IGRA SENKI roman o uzbudljivom životu Brema Stokera

U izdanju Čarobne knjige objavljen je roman Igra senki nagrađivanog irskog pisca Džozefa O’Konora. Ovo delo može se opisati kao istorijski roman o privatnom životu Brema Stokera i njegovom interesovanju za okultno kao izvorištu kreativnosti i umetnosti.

Nedovoljno je poznato da je autor Drakule za života bio usrdni menadžer pozorišta Licej i glumca Henrija Irvinga kome se lično veoma divio. Upravo u pozorištu Licej je i smešten veći deo radnje O’Konorovog romana, u kome se pojavljuje i lik Elen Teri, najuglednije šekspirijanske glumice u Britaniji, koja se 1878. godine pridružila trupi Henrija Irvinga.

Od tog trenutka u londonskom pozorištu Licej prepliću se sudbine tri fascinantne osobe čiji će životi biti ispunjeni dramom, promenama i strastvenom i bolnom odanošću koju gaje prema umetnosti i među sobom.

Henri Irving je temperamentni glavni glumac i impresario pozorišta. Elen Teri je najpriznatija i najpoželjnija glumica generacije, iskrena i otvorena. Večito u prikrajku i u senkama, neupečatljiv spram ostalih, jeste upravnik pozorišta Brem Stoker.

Ovaj izuzetni roman istražuje kompleksne teme kreativnosti i ljubavi na opasnoj ivici društvenih normi i razmatra iskustva koja su dovela do pisanja Drakule, najpoznatijeg romana o natprirodnom svih vremena.

Džozef O’Konor je irski novinar, pisac, dramaturg i voditelj. Rođen je 1963, kao najstarije od petoro dece. Brat je poznate irske pevačice Šinejd O’Konor. Autor je devet romana. Svetsku slavu je stekao romanom Zvezda mora, koji je bio najprodavanija knjiga u Britaniji 2004. godine. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su Prix Zepter za najbolji evropski roman godine, francuska Prix Millepages, italijanska Premio Acerbi i Irish PEN Award za izuzetan doprinos u književnosti. Za roman Igra senki dobio je Irish Book Award za roman godine. Dela su mu prevedena na 40 jezika.

Brem Stoker – Džozef O’Konor