Problem tri tela - Liju Cisin

TV seriju PROBLEM TRI TELA rade kreatori IGRE PRESTOLA

Dejvid Beniof i Danijel Bret Vajs, scenaristi i producenti koji su se proslavili TV serijom Igra prestola, potpisali su ugovor sa Netfliksom za ekranizaciju proslavljenog romana Problem tri tela kineskog pisca Lija Cisina.

Njih dvojica su samo neka od poznatih imena koja su uključena u projekat. Pored njih na adaptaciji će raditi: Rajan Džonson (Star Wars: The Last Jedi), producenti Ram Bergman i Aleksander Vu (The Terror: Infamy, True Blood), producentske kuće Plan B Entertainment i Primitive Streak (vodi je Rozamund Pajk koja će se uskoro pojaviti u Amazonovoj adaptaciji Točka vremena).

Želja producenata je da ekranizacija ostane što vernija duhu knjige, pa su autor Li Cisin i Ken Li, nagrađivani pisac i čovek koji je na engleski jezik preveo roman Problem tri tela, imenovani za specijalne konslutante.

Cisin je izrazio izuzetno poštovanje i veru u kreativni tim, koji će stati iza adaptacije njegovog romana.

„Pokušao sam da ispričam priču koja nadilazi vreme, i različitosti među nacijama, kulturama i rasama; priču koja nas navodi da razmatramo sudbinu čovečanstva u celini“, rekao je Cisin. „Velika mi je čast, kao autoru, što vidim kako se razvija ovaj jedinstveni naučnofantastični koncept i stiče bazu fanova širom sveta. Uzbuđen sam što će novi i postojeći ljubitelji širom sveta biti u prilici da se sa pričom upoznaju i na Netfliksu.“

I Beniof i Vajs polažu nade da će Cisinovu priču verno predstaviti potpuno novoj publici:

„Trilogija Lija Cisina je najambiciozniji naučnofantastični serijal koji smo čitali. Vodi čitaoce na putovanje od 1960-ih do kraja vremena, od života na našoj bledo-plavoj planeti do rubova univerzuma. Radujemo se što ćemo naredne godine života utrošiti kako bismo oživeli ovaj TV projekat za publiku širom sveta“.

Za sada nije poznato kada će početi rad na seriji, niti ko će sve glumiti.

Problem tri tela, prvi roman iz Cisinove trilogije „Besede o Zemljinoj prošlosti“, „skače po vremenskoj osi“ kako bi ispričao novu priču o prvom kontaktu čovečanstva sa vanzemaljskom civilizacijom.

„Zaplet romana grandiozan je i u najboljoj tradiciji ’tvrde naučne fantastike’ koja se bavila pitanjima opstanka života na Zemlji, ljudskim osvajanjem svemira, susretima i sukobima sa drugim oblicima razumnog života, konačnom smrću svemira… Vatromet neverovatnih ideja koje su predstavljene i opravdane kao moguće oduzima dah znatiželjnom čitaocu“, ocenio je Cisinov roman Ilija Bakić u prikazu za sajt Art-Anima.

D.B. Vajs i Dejvid Beniof