Ikabog - Dž.K.Rouling

U susret prevodu knjige IKABOG raspisan konkurs za dečiju ilustraciju

U izdanju Čarobne knjige tokom decembra možemo očekivati prevod novog ostvarenja Džoane K. Rouling pod nazivom Ikabog. Objavljivanje prati nesvakidašnji konkurs za ilustracije čiji će autori biti deca starosti od 7 do 12 godina.

Ikabog donosi toplu, duhovitu i uzbudljivu avanturu u vidu autorske bajke, koja govori o zastrašujućim čudovištima i zloupotrebi moći, ali i uzvišenosti i neuništivosti nade i prijateljstva.

Kraljevstvo Kornikopija nekada je bilo najsrećnije kraljevstvo na svetu. Imalo je mnogo zlata, kralja sa najfinijim brkovima koje ste mogli zamisliti i mesare, pekare i mlekadžije čija bi izvanredna hrana činila da ljudi zaplešu od užitka nakon što bi je okusili.

Sve je bilo savršeno – osim maglovitih močvara na severu u kojima je, prema legendi, živeo čudovišni Ikabog, koji se hranio ovcama i decom. Svako razuman znao je da je Ikabog samo mit za plašenje nestašnih mališana, ali s mitovima je čudno to što ponekad započnu sopstveni život…

Roulingova je ovu storiju napisala svojoj deci pre deset godina, kao priču za laku noć, a odluku da je objavi baš sada donela je kako bi se zabavili deca i roditelji zatočeni u kućama usled pandemije koronavirusa.

Znajući da upravo takvi uslovi života u zatvorenom prostoru često bivaju podsticajni za razvoj kreativnosti, autorka je zamolila mlade čitaoce širom sveta da daju sebi punu umetničku slobodu i urade ilustracije od kojih će se odabrane naći u štampanom izdanju.

Svako od izdanja Ikaboga na različitim jezicima imaće zasebne ilustracije. Za izbor ilustracija u izdanju na srpskom jeziku zadužen je žiri koji čine: Ana Gligorjev, David Tankosić, Vladimir Vesović i Maja Pantić.

Pokrenut je i sajt www.carobnaknjiga-citajikabog.rs na kome će od 01. septembra biti objavljena prva dva poglavlja bajke, a svakog narednog dana, sve do petka, 16. oktobra, zainteresovani će moći da pročitaju po jednu novu celinu.

Bajka Ikabog će na navedenom sajtu biti besplatno dostupna za čitanje do 23. oktobra. Sedam nedelja, koliko traje objavljivanje poglavlja, trajaće konkurs za najbolje ilustracije.

Od mladih umetnika se traži da prateći uputstva objavljena na www.carobnaknjiga.rs i www.carobnaknjiga-citajikabog.rs nacrtaju ili naslikaju likove, mesta i događaje iz bajke.

„Želimo da vidimo razigranu maštu“, naglasila je Roulingova. „Kreativnost, inventivnost i trud su najvažniji. Ne tražimo nužno najviše tehničke veštine“.

Dž.K. Rouling će sav prihod od prava donirati projektima za pomoć onima koji su najviše pogođeni pandemijom koronavirusa u Velikoj Britaniji i svetu.

Photography Debra Hurford Brown © J.K. Rowling 2018