50 dela fantastike koja bi socijalisti trebalo da pročitaju

Podelite sadržaj:

Poznato je da je popularni engleski pisac naučne fantastike Čajna Mjevil po političkom ubeđenju simpatizer levice. Kao aktivni član Britanske socijalističke radničke partije, svojevremeno je napisao čak i knjigu o marksizmu i međunarodnom pravu.

U svojim delima, koja originalnošću odudaraju od uobičajenih komercijalnih obrazaca fantastičke literature, sagledava i kritikuje savremeno društvo. A pre desetak godina napravio je listu pedeset odabranih žanrovskih ostvarenja koja se bave temama bliskim levoj političkoj struji. 

Na ovoj listi našli su se naslovi kao što su: “Majstor i Margarita” Mihaila Bulgakova, “Tamno skeniranje” Filipa K. Dika, “Severna svetlost” Filipa Pulmana, “Ostrvo doktora Moroa” H.Dž. Velsa, “Mi” Jevgenija Zamjatina, “Sveštenik” Tomasa Diša, “Zamak Gormengast” Mervina Pika, “Gvozdena peta” Džeka Londona, “Srećni princ i druge priče” Oskara Vajlda, ali i neka druga manje poznata dela. Uz svaki naslov, objavljen je i kratak opis knjige, a kompletnu listu možete pogledati na ovoj strani.

Čajna Mjevil je dobitnik mnogih značajnih priznanja za stvaralaštvo iz domena fantastike, kao što su nagrade “Hugo”, “Svetska nagrada za fantastiku” i “Artur Č. Klark”.

Na srpskom jeziku objavljeni su njegovi romani “Stanica Perdido” i “Grad i Grad”.