U znaku vampira / U znaku vampirice

Promocija antologije vampirskih priča u Pančevu i Novom Sadu

U znaku vampira / U znaku vampirice“Paladinova” dvotomna antologija priča o vampirima “U znaku vampira” / “U znaku vampirice” doživeće dve promocije do kraja ove nedelje. Prvo predstavljanje biće organizovano u sredu 5. decembra (19h) u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva. Dva dana kasnije, u petak 7. decembra (19h), uslediće i novosadska promocija, koja će biti održana u knjižari “Serendipiti” (SPENS, Sutjeska 2).

Prvi tom “U znaku vampirice” donosi ostvarenja trinaest savremenih književnica, koje su u najrazličitijim literarnim ključevima, svojim osobenim glasovima i stilovima obradile temu vampirizma… Ove dame pronalaze krvopije u prošlosti i budućnosti, u svetu mode, ali i u kiberprostoru i na društvenim mrežama, ne propuštajući da se podrobno pozabave i onim aspektima vampirizma koji se često zapostavljaju – infektivnošću i parazitizmom…

Potpisnice priča zastupljenih u ovom tomu su: Laura Barna, Jelena Lengold, Verica Vinsent Kol, Mirjana Đurđević, Veronika Santo, Mirjana Marinšek Nikolić, Branka Selaković, Dragana Matović, Ivana Milaković, Biljana Malešević, Sanja Pavošević, Neda Mandić Spasojević i Mina Todorović.

Drugi tom, “U znaku vampira” predstavlja devetnaest originalnih, upravo za ovu knjigu napisanih priča, pripovetki i novela savremenih domaćih pisaca koji temi vampirizma pristupaju krajnje raznovrsno, upuštajući se u prošlost – davnu i ne tako davnu – ne libeći se da pronađu vampire i u našoj svakodnevici, ili bliskoj budućnosti. Porodične sage i tajne, zakopane misterije koje je bolje ostaviti na miru, vampiri u partizanskom Vrhovnom štabu, povampirenje fašizma, smrtonosna poezija, Tesla i Apis u borbi protiv grofa-krvopije, vampiri na Kosovu ili u dalekom Japanu, sunce koje se od izvora života pretvara u nemilosrdnu pretnju, samo su neke od pripovesti koje su zastupljene u ovoj antologiji.

A njihovi autori su: Miomir Petrović, Vasa Pavković, Ilija Bakić, Vule Žurić, Srđan Srdić, Zoran Pešić Sigma, Oto Oltvanji, Filip Rogović, Đorđe Bajić, Dejan Ognjanović, Marjan Cvetanović, Darko Tuševljaković, Ivan Nešić, Damir Mikloš, Pavle Zelić, Aleksandar Bjelogrlić, Aleksandar Žiljak, Boban Knežević i Goran Skrobonja.