Rozmarina beba - Ajra Levin

“Rozmarina beba” na srpskom jeziku

Rozmarina beba - Ajra LevinKako javlja B92.net izdavačka kuća “Booka” predstavila je svoje novo izdanje, roman “Rozmarina beba” autora Ajre Levina, koji važi za jedan od najboljih horor romana svih vremena, a na osnovu kog je Roman Polanski snimio istoimeni filmski klasik.

Rozmari Vudhaus i njen muž Gaj, glumac u usponu, useljavaju se u Bramford, staru njujoršku stambenu zgradu zlokobne reputacije. Uskoro se pojavljuju njihovi prvi susedi, stariji bračni par Roman i Mini Kastevet, da Vudhausovima požele dobrodošlicu. I mada je Rozmari uzdržana prema njihovoj ekscentričnosti, a iz njihovog stana često dopiru čudni zvuci, njen muž ih smatra veoma interesantnim.

Ubrzo nakon što Gaj dobije veliku ulogu na Brodveju, Rozmari ostaje trudna, a Kastevetovi počinju posebno da se zanimaju za njeno blagostanje. No kako se oseća sve bolesnije i biva sve više izolovana, Rozmari počinje da sumnja da kružok Kastevetovih nije ono što se čini…

Knjiga poznatog romanopisca i dramskog pisca Ajre Levina “Rozmarina beba” je objavljena u višemilionskim tiražima, i smatra se jednim od najboljih horor romana svih vremena.

Ajra Levin rođen je u Njujorku 1929. godine. Počeo je kao televizijski scenarista, a njegov prvi roman “Poljubac pre smrti” (objavljen 1953) proslavio ga je kao pisca. Usledila su još uzbudljivija dela, među kojima su “Rozmarina beba”, “Ovaj savršeni dan”, “Stepfordske supruge”, “Momci iz Brazila”, “Sliver” i “Rozmarin sin”. Neki od njegovih romana pretočeni su u filmove, a komad “Zamka smrti” bio je najduže izvođen triler u istoriji Brodveja.

Levina je udruženje “Mystery Writers of America” tri puta nagrađivalo, a “Horror Writers Association” uručilo mu je “Bram Stoker” nagradu za životno delo.