“11/22/63” Stivena Kinga – uskoro na srpskom jeziku!

Stiven King - Dalas '63Izdavačka kuća “Alnari” bi trebalo da do početka Međunarodnog beogradskog sajma knjiga objavi roman “11/22/63” Stivena Kinga. Roman koji je u Sjedinjenim Državama prvi put štampan krajem 2011. godine, na srpskom tržištu će se pojaviti pod nazivom “Dalas ’63”.

Ova knjiga donosi priču o putovanju kroz vreme, u kojoj, protagonista, tridesetpetogodišnji nastavnik engleskog jezika iz Mejna, Džejk Eping, pokušava da povratkom u 1963. godinu spreči ubistvo američkog predsednika Kenedija i time ispravi sve negativnosti s kojima se američko društvo suočilo nakon atentata u Dalasu. Eping u svojoj nameri i uspeva, ali po povratku u sadašnjost, mimo svih očekivanja, zatiče svet razoren nuklearnim ratom.

Zahvaljujući Kingovom pomnom istraživačkom radu, roman s velikom tačnošću prikazuje period s kraja 50-ih i početka 60-ih godina prošlog veka. I mada je premisa romana naučnofantastična – putovanje kroz vreme i alternativna istorija, ovo delo se, zahvaljujući minucioznom Kingovom istraživanju, može posmatrati i kao istorijska fikcija.

“Njujork tajms” je ovu knjigu stavio na listu najboljih romana 2011. godine. Najavljena je i filmska adaptacija, a režija je poverena Džonatanu Demu, reditelju kultnog filmskog ostvarenja “Kad jaganjci utihnu”.