Bajronova kopija “Frankenštajna” za 400.000 funti

Primerak romana “Frankenštajn” koji je pripadao lordu Bajronu i koji je Meri Šeli potpisala, nedavno je pronađen u jednoj porodičnoj biblioteci, i biće stavljen na aukciju na kojoj bi mogao da bude prodat za 400.000 funti – javlja Tanjug.

Kako prenosi “Hafington post”, roman je više od 50 godina stajao zaboravljen u biblioteci ekonomiste i laburiste, lorda Džeja. Na knjigu je nabasao njegov unuk Semi dok je pretraživao njegove političke radove.

“Video sam knjigu kako leži u ćošku na gornjoj polici. Otvorio sam je, video naslovnu tranu, prepoznao o čemu se radi i prelistao je. Tek kada sam se ponovo vratio na prvu praznu stranu video sam natpis: ‘Lordu Bajronu od autorke'”, rekao je on.

Stručnjaci su ubrzo potvrdili da je reč o rukopisu Meri Šeli. Priča o nastanku romana dobro je poznata ljubiteljima književnosti. Jedne olujne noći u junu 1816. u vili Diodati na obalama jezera Ženeva pokrenuto je takmičenje u pisanju jezivih priča između Bajrona, Šelijevih i Bajronovog lekara, što je dovelo do nastanka “Frankenštajna”.

Roman je po povratku Šelijeve u Englesku objavljen u svega 500 primeraka, od kojih je izdavač šest dao Meri Šeli. Njen suprug Persi poslao je Bajronu primerak uz propratno pismo u kome traži Bajronovo mišljenje.

Bajron je kasnije prijatelju rekao da smatra da je roman “divno delo za jednu 19-godišnju devojku”.