Zoran Živković - Bela soba

Zoran Živković u Bijelom Polju govorio o svom novom romanu

Manifestaciju 51. Ratkovićeve večeri poezije u Bijelom Polju, 03. septembra 2021. godine otvorila je promocija novog romana Zorana Živkovića Bela soba.

Nakon što je pre pet godina objavio roman Tumač fotografija, kojim je želeo da zaokruži svoj književni opus, Živković se ponovo vratio pisanju proze i napisao roman Bela soba – objavljeno je na sajtu Refesticon-a.

„Ovo je zapravo roman o pisanju poslednjeg romana, ali i rezime svega onoga što sam do sada napisao i objavio. Izgleda da mi 22 knjige nisu bile dovoljne da kažem sve o prozi, pa sam morao napisati i ovu“, kazao je Živković.

Glavni lik je upravo profesor Živković, a iako roman počinje pričom o nestaloj Ivani, zapravo drugi deo romana, koji autor nije želeo da otkrije prepuštajući to „slušaocima“ i čitaocima, je i onaj ključni.

„Onaj o pisanju poslednje knjige, jer svaki pisac mora da zna kada treba da stane“, naglasio je Živković.

Zoran Živković - Bela soba
Zoran Živković

Roman Bela soba za sada je dostupan samo u audio formatu na Trećem programu RTS-a, u trajanju od šest i po sati, a prvo će doživeti američko štampano izdanje, a potom i srpsko.

„Nove tehnologije su nam omogućile da žmureći ‘čitamo’ roman, tako da se nadam da smo današnjom promocijom zainteresovali ljubitelje književnosti da to učine, a uskoro će biti dostupan roman u tradicionalnom obliku, onom, kakav i poznajemo“, kazao je prof. dr Živković.

Posebno je istakao zadovoljstvo što je roman predstavio na 51. Ratkovićevim večerima poezije, ističući da Bijelo Polje ima posebno mesto u njegovom srcu.

Razgovor sa Zoranom Živkovićem, specijalnim gostom ovogodišnje pesničke svetkovine, vodio je mr Dragić Rabrenović.

U nastavku programa Ratkovićevih večeri poezije, Zoran Živković je održao književnu radionicu za srednjoškolce, naknadno je upriličena i promocija kritičkog izdanja romana Zli dusi Fjodora Mihailoviča Dostojevskog, koje je priredio upravo Zoran Živković.