Zoran Živković - Tumač fotografija

Promocija novog Živkovićevog romana ”Tumač fotografija”

U petak 28. oktobra u 18 časova, na Beogradskom sajmu knjiga, biće upriličena promocija novog romana Zorana Živkovića „Tumač fotografija“. Promocija će biti održana na štandu Zavoda za udžbenike, a o knjizi će, pored autora, govoriti profesor Ljiljana Pešikan Ljuštanović i direktor Zavoda za udžbenike Dragoljub Kojčić.

„Tumač fotografija“ predstavlja neobičnu povest u deset slika o zbivanjima u jednom vagonu pariskog metroa jednog novembarskog petka pre podne. U isto vreme u vagonu se zatiču gospodin Anatol Miruj koji upravo tu nalazi savršeno mesto za čitanje, gospođica Mari-Luis Pontje koja se vraća u Pariz posle pedeset osam godina, gospodin Alan Rigu koji otkriva lepotu groblja, gospođica Mirijel Žulijar koja na jednoj stanici sreće likove iz svojih dela, gospodin Aleksandar Lekler koji pravi konačni selfi, gospođa Mariz Buve kojoj se pojavljuje višak sećanja, gospodin Arno Moran koji najzad izračunava zbir svih brojeva, gospođa Madlen Prevo koja otkriva smisao raznobojnih oreola, gospodin Alfred Leru-Vidal, tajni agent kome su sve lađe potonule. S njima je i neupadljiva gospođica Margo Verdje koja ume da tumači fotografije. Do najskrovitijih dubina. Tamo gde su zapretani snovi…

Zoran Živković (1948) je autor dvadeset jednog proznog dela. Jedan je od najprevođenijih savremenih srpskih književnika. Do sada je objavljeno preko 80 stranih izdanja njegovih knjiga, u 23 zemlje, na 20 jezika.

Živković je dobitnik „Svetske nagrade za fantastiku“ za roman mozaik „Biblioteka“ (2003), nagrade „Miloš Crnjanski“ za „Četvrti krug“ (1994), nagrade „Isidora Sekulić“ za „Most“ (2007) i nagrade „Stefan Mitrov Ljubiša“ (2007) za ukupno prozno stvaralaštvo. Živkoviću su pripale i tri nagrade za doprinos fantastičkoj književnosti: „Art-Anima“ (2014), „Stanislav Lem“ (2015) i „Zlatni zmaj“ (2015).

Redovni je profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu gde predaje kreativno pisanje.