Rej Bredberi - Nešto zlo ovamo ide

Novo izdanje romana ”Nešto zlo ovamo ide” Reja Bredberija

Jedno od najznačajnijih dela Reja Bredberija, roman mračne fantastike „Nešto zlo ovamo ide“ (1962), nedavno je objavljeno u novom izdanju mlade beogradske izdavačke kuće McMillan. Za novo izdanje rađen je i novi prevod, koji potpisuje Milan Perić.

Knjiga je objavljena u pravo vreme, uoči praznika Noći veštica, čijom atmosferom i sama priča odiše. Radnja Bredberijevog romana počinje jedne oktobarske noći tokom koje u mali grad na američkom Srednjem zapadu, stiže zlokobni, putujući karneval. Stanovnici gradića su privučeni karnevalovom raskošnom svetlošću, ali ubrzo postaju zarobljenici tame i izvitoperenosti koju on sa sobom nosi.

Glavni junaci, trinaestogodišnji dečaci Džim i Vil odlučuju da pokušaju da spasu svoj grad, uplićući se u jeziva karnevalska dešavanja i suprostavljajući se cikličnom dolasku Zla.

Zanimljivo je da ova knjiga svoj naslov duguje stihu iz Šekspirovog „Magbeta“ u kome jedna od veštica najavljuje dolazak Magbeta, rečima: „Po tom što mi palci bride, Nešto zlo ovamo ide.“

1983. godine prema knjizi je snimljen veoma zapažen igrani film, za koji je scenario napisao upravo Rej Bredberi.

U karijeri dužoj od sedamdeset godina, Bredberi je inspirisao mnoge generacije čitalaca da sanjaju, razmišljaju i stvaraju. Bio je jedan od najplodnijih i najslavnijih pisaca dvadesetog veka, autor stotina kratkih priča i pedesetak knjiga, kao i brojnih pesama, eseja, opera i scenarija za film i televiziju. Njegova najčuvenija dela su još i „Farenhajt 451“, „Marsovske hronike“, „Ilustrovani čovek“ i „Maslačkovo vino“.

Pročitajte odlomak iz romana „Nešto zlo ovamo ide“