Širli Džekson - Oduvek smo živele u zamku

”Oduvek smo živele u zamku” Širli Džekson

Podelite sadržaj:

Poslednji roman slavne književnice Širli Džekson, pod nazivom „Oduvek smo živele u zamku“ iz 1962. godine, objavljen je na srpskom jeziku zahvaljujući izdavačkoj kući McMillan.

Ovaj jezoviti roman vodi čitaoce duboko u lavirint mračne psihologije. To je uznemirujuća priča o preostalim članovima porodice Blekvud koji žive izolovano na svom imanju nadomak sela i izbegavaju gotovo svaki kontakt s meštanima. Strašan događaj iz prošlosti dodatno je pojačao međusobnu mržnju između Blekvudovih i većine meštana s kojima su i ranije bili u lošim odnosima.

Širli Džekson važi za jednu od najznačajnijih  autorki gotskog i psihološkog horora, koja je svojim delima uticala na brojne pisce. Među njima su i majstori žanrovske književnosti poput Ričarda Metisona, Stivena Kinga i Nila Gejmena, a naročito priznanje odaje joj i slavna savremena književnica Džojs Kerol Outs čiji pogovor prati ovo izdanje knjige.

Širli Džekson je rođena 1916. godine u San Francisku. Pohvale kritike je prvo dobila za kratku priču „Lutrija“, koja je objavljena 1949. godine. Njene romane „Sunčani sat“, „Ptičje gnezdo“, „Dželat“, „Put kroz zid“, „Ukleta kuća na brdu“ i „Oduvek smo živele u zamku“ karakteriše upotreba realističnog ambijenta za priče koje često sadrže elemente horora i okultnog.

Objavila je dve publicističke knjige: „Podizanje đavola“ i „Život među divljacima“. „Pođi sa mnom“ je zbirka priča, predavanja i dela romana na kojem je radila do 1965. godine, kada je umrla.

2007. godine ustanovljena je nagrada „Širli Džekson“, koja se dodeljuje za izvanredna dostignuća u oblasti književnosti psihološke neizvesnosti, užasa i mračne fantastike.

Prema knjizi „Oduvek smo živele u zamku“, producentska kuća Majkla Daglasa priprema filmsku adaptaciju, čija se premijera očekuje tokom 2017. godine.

Širli Džekson
Širli Džekson