Oziris – smrt i ponovni život - Bojana Mojsov

”Oziris – smrt i ponovni život” – o najuticajnijem drevnom kultu

U izdanju Dosije studija, iz štampe je izašla knjiga „Oziris – smrt i ponovni život“ proslavljenog egiptologa Bojane Mojsov. Ova knjiga donosi priču o Ozirisovom kultu od njegovih početaka, pa do kraja, prikazujući njegov razvoj tokom 3.000 godina egipatske istorije.

Mit o Ozirisu, sudiji duša u Donjem svetu i pastiru besmrtnosti, bio je srž starog Egipta. Njegovi počeci naziru se u praskozorje istorije, a kraj je zapisan 391. godine, kada je vizantijski car Teodosije naredio da se zatvore paganski hramovi u Egiptu. Do tada, kult Ozirisa i Izide bio je poštovan ne samo u starom Egiptu, već i širom Rimskog carstva.

Bojana Mojsov oslikava kult Ozirisa i njegov razvoj tokom 3.000 godina egipatske istorije. Čitaoce vodi kroz brojne zapise o Ozirisu iz trećeg milenijuma pre Hrista, sve do rimskog osvajanja Egipta, pokazujući da je kult Ozirisa bio najpopularniji i najtrajniji od drevnih religija.

Takođe, prikazuje na koji način kult vodi direktne korene za mnoge ideje, osobine i običaje u hršćanstvu, uključujući i koncept svetog trojstva, krštenja u svetoj reci i zavet pričešća. Otkriva uticaj kulta na druge zapadne mistične tradicije i grupe, kao što su alhemičari, Rozenkrojceri i masoni.

Bojana Mojsov je rođena u Skoplju 1952. godine. Radi na odeljenjima za egiptologiju njujorških muzeja Metropoliten i Bruklin. Bila je savetnik Američkog istraživačkog centra u Kairu tokom obnavljanja groba Setija I u Dolini kraljeva, kao i savetnik novih arheoloških zbirki pri Nacionalnom muzeju Sudana u Kartumu.

Oziris - vladar podzemnog sveta i mrtvih
Oziris – vladar podzemnog sveta i mrtvih