Isak Asimov - Zadužbina

”Zadužbina” Isaka Asimova kao TV serijal

Isak Asimov - ZadužbinaProducentska kuća HBO, najavila je adaptaciju kultnog serijala “Zadužbina” Isaka Asimova, a kao čovek koji će biti na čelu projekta spominje se Džonatan Nolan, ko-scenarista filma “Interstelar”.

HBO će povodom ove serije najverovatnije udružiti snage sa televizijom Vorner Bros. Nepoznato je koliko će epizoda biti snimljeno i da li će biti u formi mini-serijala, ali svakako knjige iz Asimovljevog obimnog ciklusa garantuju dovoljno materijala za potencijalno dugovečan serijal.

Radnja TV serije biće smeštena na udaljenoj planeti Terminus na koju je proteran matematičar i psihoistoričar Hari Seldon. Njegova jedina krivica bila je sposobnost da matematičkim putem predvidi urušavanje Galaktričkog carstva. Na Terminusu, zajedno sa grupom umetnika, pokušava da začne novo društvo.

Trilogija “Zadužbina” dobila je nagradu “Hugo” za najbolji naučnofantastični serijal svih vremena. Prevedena je na sve značajnije svetske jezike i prodata u preko 20 miliona primeraka. Na srpskom jeziku trilogija je objavljena u dva navrata – u okviru kultne edicije “Kentaur” 1977. godine i u izdanju “Čarobne knjige” 2009.

Isak Asimov (1920-1992) jedan je od najvećih pisaca naučne fantastike u istoriji. Poznat je po svojim serijalima o Zadužbini i robotima, koje je u kasnijim periodima života  spojio u jedinstven ciklus, kao i po nizu izvanrednih samostalnih romana i priča.