Strangers in Stranger Lands

Srpska naučna fantastika na konferenciji u Engleskoj

Strangers in Stranger LandsNarednog vikenda (15-16. novembar) na Univerzitetu Kent u Londonu održava se naučna konferencija na temu naučne fantastike “Strangers in Strange Lands: Mapping the Relationship between Anthropology and Science Fiction” na kojoj će biti predstavljen i rad jednog srpskog autora, sa temom vezanom za noviju srpsku SF književnost – javlja sajt Cult of Ghoul.

Izlagač je dr Marko Pišev, istraživač-saradnik na Institutu za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, poznavaocima horora poznat po zbirci priča strave, “Fotofobija”. On će na ovoj konferenciji predstaviti rad koji je napisao zajedno sa dr Bojanom Žikićem, pod naslovom “Culture in Vacuum: The infernal others in Serbian Science Fiction of the 1990s”.

Ovaj rad se bavi prikazom drugosti u jednom kratkom romanu i u dve priče srpskih autora objavljenim početkom/sredinom 1990-ih, za vreme građanskog rata i sankcija, i istražuje kako su pisci iz sredine pod sankcijama, prikazivali Zapadne sile, iste one koje su ih izolovale, u svojim fantastičnim delima.

Posle uvoda koji daje kratku istoriju SF-a u našoj književnosti, a zatim i kulturno-istorijski kontekst (1990-te: raspad zemlje, ratovi, sankcije…), rad analizira sledeća dela: “Sveti rat” Gorana Skrobonje, “Sva vučja deca” Radmila Anđelkovića i “Tri (miliona) kostura” Dragana R. Filipovića.

 

Strangers in Strange Lands