Aleksandar Žiljak - Poseidonia

Novi roman i zbirka priča Aleksandra Žiljka

Aleksandar Žiljak - PoseidoniaZa najpoznatije hrvatske pisce fantastike izgleda da je protekli period bio izrazito plodonosan. Pored nove knjige Darka Macana, tokom poslednjih mesec dana u knjižare u našem zapadnom susedstvu stigla su nova dela Aleksandra Žiljka – roman ”Poseidonia” i zbirka priča ”Tajna Grimiznog mora”.

“Poseidonia” je objavljena u izdanju “Zagrebačke naklade” i predstavlja prvo hrvatsko stimpank romaneskno ostvarenje. Zanimljivo je da puni naziv ovog dela glasi “Poseidonia ili: Nevjerojatne pustolovine Irene Orletz i Belinde Meredith kako ih je svojim perom zabilježio i ispripovijedao Aleksandar Žiljak”.

Roman je izrastao iz priče “Der Eisendrache” s kojom su čitaoci u Srbiji imali priliku da se susretnu preko almanaha “Književna fantastika” i prati pustolovine dve provalnice Irene Orletz i Belinde Meredith, na samom kraju malo drugačijeg 19. veka, koje na zagonetnoj džinovskoj lađi moraju razotkriti i slomiti krvoločnu svetsku zaveru.

Istovremeno, ali u izdanju “Naklade Semafora” izlazi i zbirka kratkih priča “Tajna Grimiznog mora” iz pera istog autora. Knjigu čini dvadesetak kratkih priča (dužine do 6 autorskih kartica), objavljenih u časopisu za tehničku kulturu ABC Tehnike. Uzbudljive pustolovine na dalekim svetovima (a ponekad i na Zemlji) glavne su odlike tih pričica, namenjenih pre svega mlađoj publici.

Aleksandar Žiljak rođen je 1963. godine u Zagrebu, gde i živi. Diplomirao je 1987. na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, gde je i magistrirao računarske nauke 1990. godine. Objavio je zbirke novela “Slijepe ptice” (2003), “Božja vučica” (2010), “Knjiga beštija” (2013) i “Tajna Grimiznog mora” (2014), kao i romane “Irbis” (2012) i “Poseidonia” (2014). Pod pseudonimom Karl S. McEwan, objavio je naučnopopularnu knjigu “Kriptozoologija: svijet zagonetnih životinja” (2004). Zajedno sa Tomislavom Šakićem pripremio je antologiju hrvatske naučnofantastične priče “Ad Astra” (2006).

 Aleksandar Žiljak - Poseidonia