Robert V. Čejmbers - Kralj u žutom

Zbirka priča ”Kralj u žutom” Roberta V. Čejmbersa

Robert V. Čejmbers - Kralj u žutomU izdanju smederevskog kluba knjige i umetnosti “Gavran”, nedavno je objavljena zbirka priča Roberta V. Čejmbersa “Kralj u žutom” iz 1895. godine. Kolekciju čini deset priča, od kojih je prvih pet zaslužno za njenu reputaciju klasika horor žanra, a prema motivima iz ove knjige nastala je trenutno veoma popularna TV serija “Pravi detektiv” produkcijske kuće HBO.

Iako je Čejmbers bio veoma produktivan pisac (napisao je oko 70 romana) i imao vrlo uspešnu spisateljsku karijeru, ostao je upamćen upravo po ovoj zbirci, velikim delom zahvaljujući poštovanju koje je njegovom delu odavao Hauard Filips Lavkraft, jedan od velikana horor žanra. Osim na pomenutog, “Kralj u žutom” je imao uticaja i na mnoge druge istaknute pisce horora, čime je opravdano stekao status važnog zaveštanja u ovom književnom žanru.

Pored izvornih 10 priča koje čine ovu zbirku, nju krasi i stručni pogovor dr Dejana Ognjanovića, pod naslovom “Jeste li videli žuti znak?”. U ovom tekstu na 12 strana, Čejmbers se kontekstualizuje i situira u tradiciji književne fantastike i horora.

Zbirka priča “Kralj u žutom” prva je knjiga u izdanju kluba “Gavran”, čija je misija predstavljanje poznatih dela angloameričke književnosti 18. i 19. veka koja do sada nisu doživela prevod na srpski jezik.