Edgar Alan Po

Veče Edgara Alana Poa u niškoj “Kupini”

Edgar Alan PoU petak, 15. marta 2013. godine s početkom u 20 časova, u niškom bioskopu “Kupina” biće održano književno veče posvećeno Edgaru Alanu Pou. O ovom američkom piscu, pesniku, kritičaru i jednom od začetnika horor žanra govoriće dr Dejan Ognjanović.

Edgar Alan Po začetnik je modernog poimanja književne strave. Njegova dela ostala su živa i skoro dva veka kasnije, a najviše ona u vezi sa horor žanrom. U ovom predavanju Poovo delo biće stavljeno u kontekst tradicije gotske proze i prikazano kao prelomno u istoriji žanra. Biće, takođe, reči o prenošenju njegove proze u druge medije, s posebnim naglaskom na film.

Nakon književne debate, ljubitelji horora biće u prilici da pogledaju film “Maska crvene smrti”, jednu od najpoznatijih adaptacija nekog Poovog književnog dela.

Predavač, dr Dejan Ognjanović, pisac i filmski kritičar, koji je magistrirao na Filozofskom fakultetu u Nišu sa temom “Gotski motivi u delu E. A. Poa”, a doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu sa temom “Istorijska poetika horor žanra u anglo-američkoj književnosti”, slovi za jednog od najvrsnijih poznavalaca horor žanra u Srbiji. Autor je više studija posvećenih hororu u filmskoj umetnosti. Takođe, priređivač je više tematskih izdanja posvećenih H.F. Lavkraftu, Embrouzu Birsu, Vilijamu Barouzu, Demonologiji, a saradnik je i jednog od najpoznatijih svetskih horor časopisa “Rue Morgue” iz Kanade.  

Cena ulaznice, koja uključuje predavanje i filmsku projekciju, iznosi 100 dinara.