Vasa Pavković

Vasa Pavković: Srpska žanrovska literatura u rangu najbolje inostrane

Vasa PavkovićGovoreći na jednoj od nedavnih promocija novog romana Gorana Skrobonje “Sva Teslina deca”, književni kritičar, urednik i predsednik žirija NIN-ove nagrade, Vasa Pavković, istakao je da savremena srpska žanrovska književnost po kvalitetu ne zaostaje za glavnotokovskom.

Pohvalne reči o domaćem žanru ponovio je i u svom novom članku “Istorija i fikcija” objavljenom na portalu “Pečat”. U uvodnom delu teksta u kome, između ostalog, prikazuje i Skrobonjin roman, Vasa Pavković srpsku žanrovsku prozu poredi sa najboljim inostranim uzorima:

“U širem krugu najboljih prošlogodišnjih romana srpske književnosti našla su se i tri žanrovska. Krimić ‘Žuta kabanica’ Đorđa Bajića; horor ‘Peščana hronika’ Pavla Zelića; i fantastička alternativna istorija Gorana Skrobonje s naslovom ‘Sva Teslina deca’ (Laguna). Sva tri romana odlikuje kultivisanost stila i vrlo zgodno pronađena forma naracije, što samo ukazuje da se srpska žanrovska literatura, u svojim vrhovima, sasvim izjednačila sa najboljim inostranim uzorima.”

Ako se spisku navedenih literarnih ostvarenja doda i roman Slobodana Vladušića, “Mi, izbrisani”, koji je bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, a koji je pre dva dana ovenčan uglednom književnom nagradom “Meša selimović”, Pavkovićeve reči dobijaju konkretnu potvrdu na najlepši mogući način.