Kurt Vonegat - Klanica pet

Uskoro novo izdanje Vonegatove ”Klanice pet”

Kultni roman američkog pisca Kurta Vonegata “Klanica pet” uskoro bi trebalo da doživi novo izdanje na srpskom jeziku, ovoga puta pod etiketom izdavačke kuće Dereta. Prethodna izdanja objavljena su 1973. godine u BIGZ-ovoj ediciji “Fest romani” i 2001. u ediciji “Alfa” Narodne knjige.

Vonegat je ovo delo napisao četvrt veka nakon što je 1945. godine u Drezdenu, kao ratni zarobljenik, spas od savezničkih bombi pronašao u jednom spremištu za meso, koje se nalazilo tri sprata pod zemljom. Ovo traumatično iskustvo, detaljno je opisao u pripovesti o Biliju Pilgrimu, američkom zarobljeniku koji nakon uništenja grada učestvuje u iskopavanju leševa ispod ruševina. Pilgrim uskoro, svojim sapatnicima, počinje da govori o susretu sa vanzemaljskom rasom Trafalmadorijanaca – kadrom da sve vreme (prošlost, sadašnjost i budućnost) sagledava istovremeno – čiji pripadnici ga odvode na svoju matičnu planetu kao svojevrstan zoološki uzorak.

Uz crni humor, pesimizam i satiru, “Klanica pet” šalje jasnu pacifističku poruku i poziv čovečanstvu da prekine krvoproliće i nasilje. Knjiga je prvi put objavljena 1969. godine u jeku protesta protiv rata u Vijetnamu. Doživela je ogroman uspeh, jer su je “deca cveća” odmah prigrlila, nalazeći paralelu između besmislenog bombardovanja Drezdena fosfornim bombama i obilate upotrebe napalma u Vijetnamu.

Po romanu “Klanica pet” 1972. godine snimljen je film u režiji Džordža Roja Hila, koji je Vonegatu obezbedio status američke kulturne ikone.

Kurt Vonegat je rođen u Indijanopolisu 1922. godine. Studirao je biohemiju na Univerzitetu Kornel. Status jednog od vodećih savremenih američkih pisaca stekao je prvenstveno zahvaljujući romanima: “Kolevka za macu” (1963), “Klanica pet” (1969), “Doručak za šampiona” (1973), “Zatvorska ptičica” (1979), “Galapagos” (1985) i “Hokus-pokus” (1990). Preminuo je u Njujorku 2007. godine.

Kurt Vonegat
Kurt Vonegat
Kurt Vonegat - Klanica pet
Kurt Vonegat – Klanica pet