Objavljena zbirka priča H.F. Lavkrafta ŠAPTAČ U TAMI

U čast 125 godina od rođenja jednog od najvećih pisaca horora svih vremena, Hauarda Filipsa Lavkrafta, izdavačka kuća Orfelin nam je priredila pravu poslasticu. Upravo je iz štampe izašla zbirka na srpskom jeziku do sada neobjavljenih Lavkraftovih priča, pod nazivom “Šaptač u tami”.

Knjigu je priredio vrsni poznavalac Lavkraftove proze, dr Dejan Ognjanović, a knjiga je objavljena kao druga u ediciji “Poetika strave”.

Zbirku čini sedam proznih ostvarenja, a pored naslovne “Šaptač u tami”, tu su još: “Slika u kući”, “Vrebajući strah”, “Neizrecivo”, “Užas u četvrti Red Huk”, “Hladan vazduh” i “Ljubav prema mrtvima”.

Prozni segment knjige prati stručni pogovor na skoro 30 strana u kome dr Ognjanović govori o određenim aspektima Lavkraftovog stvaralaštva kojima se nije detaljnije bavio u pogovoru ranije priređenog “Nekronomikona” i u svojoj studiji “Poetika horora”.

Kao dodatak knjizi, tu je i iscrpna biografija autora, praćena bibliografijom njegovih dela na srpskom koja će biti od pomoći svim ljubiteljima horora, koji žele da pronađu i ostala Lavkraftova dela objavljena na srpskom jeziku.

SADRŽAJ

 • Šaptač u tami (preveo Sava Kuzmanović)  …………………………………….. 5
 • Slika u kući (prevela Andrea Gomboš)  ………………………………………… 87
 • Vrebajući strah (preveo Dejan Ognjanović)  …………………………………. 99
 • Neizrecivo (prevela Andrea Gomboš)  ……………………………………….. 125
 • Užas u četvrti Red Huk (prevela Andrea Gomboš)  ……………………. 137
 • Hladan vazduh (prevela Andrea Gomboš)  …………………………………. 165
 • Ljubav prema mrtvima (preveo Dejan Ognjanović)  …………………… 177
 • Dejan Ognjanović: “Lavkraft: Užas mikro i makro kosmosa”  …….. 195
 • Lavkraft: biografija  ……………………………………………………………………. 223
 • Hauard Filips Lavkraft: bibliografija na srpskom  ……………………….. 231

Šaptač u tami: ruralni gotik sreće SF-horor! U divljim brdima Vermonta postepeno se razotkriva podmukla invazija vanzemaljskih stvorenja koja ljudski um i identitet stavljaju u potpuno novu perspektivu… Kosmička strava usred mračne šume…

Slika u kući: ruralni gotik sreće kanibalski splater! Psihopatologija zabačene rustikalnosti stravu pronalazi usred naizgled idiličnog ambijenta…

Vrebajući strah: ruralni gotik sreće grozomorni vrišteći gulovski užas! Pakleni košmari nekih od najužasnijih zamisli velikog Lavkrafta dobijaju ovde svoj upečatljiv izraz.

Neizrecivo: metažanrovska meditacija nad prirodom horora i (ne)moćima jezika sreće autentičnu novoenglesku grozu toliko ekstremnu da su reči nedovoljne da je opišu; ali to ne znači da je Lavkraft neće barem nagovestiti… i više od toga…

Užas u četvrti Red Huk: urbani gotik sreće ksenofobičnu histeriju – usred Njujorka, ispod pločnika megalopolisa kriju se kancerozni kanali najcrnjih nekropolisa: tu ključaju i crvljivo se meškolje pošasti i najgrozniji atavizmi iz mitske prošlosti oživljeni u savremenom okruženju…

Hladan vazduh: urbani gotik sreće telesni horor u zlokobnoj priči o tajanstvenom stanaru jedne zgrade, sa unikatno groznom kulminacijom…

Ljubav prema mrtvima: fascinantno moderna priča, kako zbog eksplicitne tematike tako i zbog psihološke slojevitosti i simbolike, u svoje vreme zloglasna i zabranjivana, danas se ukazuje kao jedan od neshvaćenih korena savremene horor priče i kao direktni predak izuzetnog romana Popi Z. Brajt THE EXQUISITE CORPSE, ali i njene priče “Njegova usta imaće ukus pelina”.

Luksuzno opremljenu knjigu “Šaptač u tami” krasi vrhunski dizajn. Tvrdokoričeno izdanje u B5 formatu, šivenog poveza i stranica čije su ivice posute crnim mastilom, sadrži izuzetne ilustracije Ivice Stevanovića kako na koricama, tako i na pregradnim stranicama između priča. Zbirka broji 238 strana, a njena knjižarska cena iznosi 990 dinara.

Orfelin izdavaštvo do 20. avgusta nudi poseban popust na ovo izdanje, pa svi oni koji do navedenog datuma izvrše porudžbinu, svoj primerak će dobiti po ceni od 700 dinara. Knjigu treba platiti na račun Orfelin izdavaštva (220-73108-85), a pretplatnik svoje podatke (ime i prezime, adresa i broj telefona) šalje na orfelinns@gmail.com.

Hauard Filips Lavkraft - Šaptač u tami
Hauard Filips Lavkraft – Šaptač u tami