U širem izboru za ”Men Buker” nagradu i jedno SF delo

U širem izboru za ovogodišnju “Men Buker” nagradu našlo se trinaest romana među kojima i jedno delo iz domena fantastike. Reč je o “The Chimes”, romanu prvencu novozelandske književnice Ane Smeil (Anna Smaill).

Delo donosi još jednu priču o borbi protiv totalitarističkog uređenja. Radnja je smeštena u drugačiji svet od onog kakvog poznajemo. Muzika je zamenila pisanu reč, a sećanja su zabranjena od strane vladajućeg Poretka. Život je orkestriran uz pomoć ogromnog muzičkog instrumenta koji u svesti stanovnika stvara nove uspomene. Svaki novi dan izgleda kao prethodni, a sećanja na dalju prošlost ne postoje.

Početak priče zatiče mladog čoveka, na putu ka Londonu. On nema roditelje, ima samo melodiju koja ga privlači i koju prati. Na neobjašnjiv način on počinje da se priseća, a tajanstvena pesma ga navodi na put koji će ga suočiti sa Poretkom i doneti mu odgovore na brojna pitanja.

Autorka romana Ana Smeil rođena je 1979. godine u Ouklendu na Novom Zelandu. Sa sedamnaest godina napustila je formalno muzičko obrazovanje i posvetila se književnosti. Magistarirala je englesku književnost na Ouklend Univerzitetu i Kreativno pisanje na Viktorija Univerzitetu u Velingtonu. Njena prva knjiga poezije, “The Violinist in Spring”, objavljena je 2005. godine. Sedam godina je živela u Londonu, gde je doktorirala i predavala Kreativno pisanje na Univerzitetu Hertfordšir. Sada živi u Velingtonu.

U konkurenciju za “Men Buker” nagradu od prošle godine mogu ući svi autori koji pišu na engleskom jeziku. Ranije je nagrada bila rezervisana samo za pisce iz Ujedinjenog Kraljevstva i Komonvelta, Republike Irske i Zimbabvea.

Među ovogodišnjim kandidatima, koji su prošli u širi izbor su i Tom Mekarti, Endrju O`Hejgan i Merilin Robinson, koji su ranije već imali priliku da budu u najužim krugovima za ovo prestižno priznanje.

Imena autora koji će se ove godine naći u najužem izboru, biće saopštena 15. septembra, a pobednik će biti proglašen 13. oktobra.

Laureatu nagrade “Men Buker” sleduje novčani iznos od 50.000 funti, veliki tiraži i međunarodni ugled.

Anna Smaill - The Chimes
Anna Smaill – The Chimes