Refesticon

Učesnici “Refestikona” darivali knjige školi “Risto Ratković”

Podelite sadržaj:

Refesticon - Bijelo PoljeUčesnici prvog Festivala fantastične književnosti “Refestikon”, koji je danas počeo u Bijelom Polju uručili su vrednu donaciju knjiga fantastične književnosti kolektivu i učenicima osnovne škole “Risto Ratković” u Nikoljcu.

U ime kolektiva i učenika škole zahvalio se direktor Sinan Spahić, koji je između ostalog, rekao da su Bijelo Polje i Limska dolina našoj kulturi darivali značajne umetnike pisane reči, a jedan od njih je i Risto Ratković, čije ime škola sa ponosom nosi dugi niz godina. 

Direktor Radija Bijelo Polje i prvi čovek bjelopoljskog festivala, Dragić Rabrenović, istakao je da nije slučajno što je donacija uručena školi “Risto Ratković”, podsetivši da je pri festivalu organizovan književni konkurs i objavljena zbirka odabranih priča pod nazivom “Nevidbog” u sećanje na istoimeni roman Rista Ratkovića iz 1933. godine.

“Nevidbog” Rista Ratkovića slovi za prvi moderni crnogorski roman. Ovo delo sadrži puno autobiografskih elemenata, slika Prvi svetski rat i otkriva do tada u literaturi jedan nepoznat kraj.