Refesticon - Dragić Rabrenović i Tihomir Jovanović

Regionalni festivali fantastične književnosti predstavljeni na “Refesticon”-u

Refesticon - Dragić Rabrenović i Tihomir JovanovićU okviru prvog dana Festivala fantastične književnosti “Refesticon”, u Parku pjesnika u Bjelom polju održana je promocija regionalnih festivala fantastike.

Organizator “Refstikona”, Dragić Rabrenović je istakao da naziv bjelopoljskog festivala simbolizuje jedinstvo regionalnih festivala fantastike i dodao: “Velika nam je čast što možemo ugostiti one koji se ovim bave preko 30 godina. Ovo je prilika da na jednom mestu okupimo stvaraoce iz Splita, Zagreba, Zenice, Sarajeva, Subotice, Novog Sada, Niša i Čačka, Banjaluke, Bara, Podgorice, i drugih gradova širom ondašnje Jugoslavije. Budući da smo početnici dobili smo prilku da na našem prvom festivalu predstavimo organizatore i one koje su zaslužni što se u Pazinu, Zenici, Beogradu, i drugim gradovima, već duži niz godina održavaju ovakvi festivali”.

Predstavljajući “Zecon”, festival fantastične književnoti u Zenici, Adnadin Jašarević je podsetio da taj festival već 15 godina živi na određeni način i da je toj priči prethodilo izdavanje prvog almanaha za epsku i naučnu fantastiku “Prometej”.

“Taj nesvakidašnji program uspeli smo da ubacimo u jednu zajedničku kulturnu manifestaciju koja se zove ‘Zeničko proljeće’ i iz godine u godinu objavljujemo aktuelne radove uglavnom domaćih pisaca”, kazao je Jašarević.

Tihomir Jovanović iz Beograda govorio je o “SFTerracon”-u i podsetio da je ta konvencija bazirana na korenima fantastične književnosti, praćenju nekih modernih trendova i modernih pisaca. 

“Do sada smo imali smo jednu konvenciju ‘SFTerracon’ koja je održana u oktobru 2009. godine a sledeću planiramo za 2014. godinu kada udruženje (Udruženje ljubitelja naučne fantastike “Sci&Fi”) slavi 10 godina”, rekao je Jovanović.

Drugog festivalskog dana, u subotu 11. maja, na “Refesticon”-u će tokom prepodnevnih sati u Parku pjesnika biti predstavljena dela bosanskohercegovačkih autora Ante Zirduma i Adnadina Jašarevića, dok će u večernjim terminima u Zavičajnom muzeju biti predstavljen poznati crnogorski pisac fantastike Milisav Popović, kao i godišnje zbirke priča Festivala fantastične književnosti “Zecon”.