Nil Gejmen - Sendmen

U pripremi filmska adaptacija Gejmenovog ”Sendmena”

Podelite sadržaj:

Nil Gejmen - SendmenKompanija “Warner Bros” počinje rad na filmu “Sendmen” po kultnoj grafičkoj noveli Nila Gejmena. Prema najnovijim informacijama, Dejvid Gojer, scenarista “Mračnog viteza” i “Supermena” izrazio je spremnost da radi na pisanju scenarija i za ovaj film, a u projekat je, takođe, uključen i veliki fan “Sendmena”, Džejson Gordon Levit, kao režiser i jedan od producenata.

Nil Gejmen je tim povodom izjavio da se sastao sa obojicom i da je bio prijatno iznenađen njihovom odlučnošću da projekat sprovedu u delo i to na način na koji bi se sačuvao duh grafičke novele. Dodao je da su mu oni rekli da su ozbiljno razgovarali i sa scenaristom Džekom Tornom s kojim Gejmen već sarađuje na pripremi filmske adaptacije romana “The Ocean at the End of Lane”.

“DC Comics” i “Vertigo” su sada već kultni serijal “Sendmen” objavljivali od 1989. do 1996. godine i mada je još od 1990. godine postojalo više planova za ekranizaciju, do realizacije nikada nije došlo.

Džejms Mengold je 2010. planirao da “Sendmena” prenese na male ekrane u vidu TV serije, koja bi se prikazivala na HBO kanalu, ali je taj projekat na kraju odbačen. Studio “Warner Bros” je 2011, planirao da uradi filmsku adaptaciju, ali posle više meseci neizvesnosti zbog protivljenja samog Gejmena i od toga se odustalo.

Gejmenov “Sendmen” najkontroverzniji je serijal grafičkih novela, koji na neponovljiv način objedinjuje strip i književnu umetnost. “San letnje noći”, jedna od četiri priče iz albuma “Zemlja snova”, 1991. godine je dobila uglednu “Svetsku nagradu za fantastiku” u kategoriji pripovetke, čime je potvrđen izuzetan literarni kvalitet, ali učinjen i presedan – književna nagrada je dodeljena jednoj grafičkoj noveli.