Stonehears Asylum

Kingsli i Kejn u filmu inspirisanom Poovom kratkom pričom

Za 24. oktobar zakazana je premijera filma “Stonehearst Asylum” rađenog prema kratkoj priči Edgara Alana Poa “The System of Doctor Tarr and Professor Fether” iz 1845. godine. Film režira Bred Anderson (“Session 9”, “The Call”), a glumačku postavu čine Kejt Bekinsejl, Ben Kingsli, Majkl Kejn i drugi.

Poova bizarna priča sa elementima crnog humora prati neimenovanog pripovedača koji stiže u posetu jednoj instituciji za mentalno zdravlje na jugu Francuske, poznatoj po revolucionarnom načinu lečenja duševno obolelih. Međutim, glavni junak uskoro od svog domaćina saznaje da je taj sistem lečenja u međuvremenu potpuno odbačen i da je uvedena strožija praksa – sistem doktora Tara i profsora Federa. Ipak, glavni protagonista će utvrditi da je napredni način lečenja bio toliko slobodan da je omogućio štićenicima da preuzmu kontrolu nad ustanovom, a medicinsko osoblje i čuvare zatvore i podvrgnu torturi.

Priča je nastala u vreme kada je briga o načinu lečenje mentalno obolelih predstavljala visoko političko pitanje. S jedne strane, javnost je zahtevala promene funkcionisanja azila, jer su u njima bolesnici tretirani kao zatvorenici, dok je, sa druge strane, postojala bojazan da će uvođenjem blažih sistema biti otvorena mogućnost da kriminalci, na prevaru, prođu nekažnjeno za počinjene zločine.

“The System of Doctor Tarr and Professor Fether” više puta je poslužila kao inspiracija za filmove, još od 1903. godine, kada je snimljen francuski “Le système du docteur Goudron et du professeur Plume”. Takođe, prema njoj su rađene brojne operske predstave i pozorišni komadi, a Alan Parsons je snimio singl koji se našao na albumu Tales of Mystery and Imagination posvećenom literarnim delima E.A. Poa.

Stonehearst Asylum