Ivana Brlić Mažuranić

Tribina u “Booksi” posvećena Ivani Brlić-Mažuranić

Ivana Brlić MažuranićU zagrebačkoj knjižari “Booksa” (Martićeva 14b) u utorak 30. aprila (19 časova) biće održana treća ovogodišnja tribina iz cilusa “SF u Booksi”.

Ovoga puta tema tribine biće fantastika u delima Ivane Brlić-Mažuranić, a jedan od povoda je proslava stogodišnjice objavljivanja njenog romana “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”, koji se svrstava u red najpoznatijih hrvatskih književnih ostvarenja za decu.

Tri godine nakon “Hlapića”, Ivana Brlić-Mažuranić objavila je knjigu “Priče iz davnine”, koja je do sada prevedena na gotovo sve svetske jezike. Ova zbirka osam novela, može se smatrati jednim od ishodišta savremene hrvatske fantastične književnosti, a ispunjena je likovima iz slovenske mitologije, usmenog predanja i autoričine mašte.

Tribinu priprema i vodi poznati hrvatski pisac fantastike i urednik časopisa “Ubiq”, Aleksandar Žiljak, a gošća je Diana Zalar, profesor na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

Oni će pokušati da odgovore na pitanja: koji su izvori i uzori Ivane Brlić-Mažuranić; koji se sve motivi javljaju u njenim književnim delima; kako su njena dela uticala na generacije mladih čitalaca; te gde spada njen opus u poređenju sa opusima drugih evropskih autora bajki?